UA RU

Гроші доведеться повертати? Яка є відповідальність за зловживання статусом ВПО

Наразі переселенці потрапили під перевірки, після яких вони можуть втратити виплати взагалі

Колаж: Pro Гроші

Наразі ВПО потрапили під перевірку

Колаж: Pro Гроші

З початку повномасштабного вторгнення чимало людей покинули власні домівки та переїхали в інші міста, аби врятуватися. Саме тому українці почали оформлювати статус ВПО. В такому випадку люди можуть отримувати допомогу від держави. Однак іноді недобросовісні громадяни намагаються отримати грошову допомогу навіть, якщо вона їм не потрібна.

Розповідаємо про те, чи є якась відповідальність за зловживання допомогою від держави.

Наразі передбачені перевірки ВПО. Адже якщо їх немає за фактичним місцем перебування, то потім протягом 10 днів їм треба прийти у структурний підрозділ з питань соціального захисту за місцем перебування для проходження ідентифікації. Якщо людина цього не зробить, то може втратити виплати з наступного місяця.

Однак відповідальності за зловживання допомогою від держави у вигляді виплат наразі немає.

"Ніхто не перевіряє те, де особа знаходилася до цього. Тому насправді жодної відповідальності чи переслідувань цих осіб ніхто робити не буде. Це і зловживання з одного боку, а з іншого боку це будуть зовсім безперспективні справи", – стверджує голова адвокатського обʼєднання "Кравець і партнери", адвокат Ростислав Кравець.

За словами експерта, навантаження на правоохоронну систему зараз досить високе. Вона на сьогодні перевантажена і не справляється з тими завданнями, які стоять перед нею.

"Інформацію про те, що за такі дії є якась відповідальність, розповсюджують недобросовісні керівники місцевих адміністрацій. Все для того, щоб залякати людей чи примусити до виконання якихось дій, які потрібні органам місцевої влади", – додав Ростислав Кравець.

Зараз в Україні немає жодних законодавчих підстав, які б могли притягнути людину до відповідальності за те, що вона продовжувала отримувати виплати без статусу ВПО чи переїхавши в інше місце.

Як ВПО отримати тимчасове житло

Внутрішньо переміщена особа та члени її сім'ї мають право претендувати на отримання житла з фонду за місцем перебування у межах території відповідних органів. При цьому житло має бути не меншим, ніж у розмірі 6 квадратних метрів на одну особу.

Щоб переселенця внесли в списки на отримання тимчасового житла, потрібно зібрати такі документи:

Після подання документів треба чекати на рішення – або про взяття ВПО на облік громадян, що потребують житла для тимчасового проживання, або про відмову.

Раніше ми писали про те, яка нова послуга доступна для ВПО в "Дії". Також ми розповідали, які обов'язкові виплати отримують ВПО.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі