UA RU

Гроші більше не в моді? Чому банки скоротили імпорт готівкової валюти в Україні

Національний банк повідомив, що в серпні обсяги валютних операцій були значно меншим

Фото: pexels

Попит на валюту впав

Фото: pexels

У серпні 2024 року до України ввезли набагато менше готівки, ніж це було раніше. Відомо про обсяг у 1,085 млрд доларів, а це на 17,3% менше, ніж у липні (1,313 млрд доларів).

Про це повідомляє НБУ.

У серпні обсяги валютних операцій були значно меншими, ніж у січні, коли в Україні зафіксували рекордний ввіз валюти з лютого 2014 року (1,864 млрд доларів).

За інформацією, у серпні банки імпортували 840,8 млн готівкових доларів, що на 1,4% менше, ніж у липні, коли цей показник становив 960,8 млн доларів. Обсяг імпорту готівкових євро зменшився до 243,9 млн доларів (порівняно з 348,7 млн у липні).

Згідно з даними НБУ, у серпні з України було вивезено валюту на суму 137,5 млн доларів.

Від чого залежить курс долара

Ми вже писали про те, що іноземний курс валют зазвичай залежить від різних факторів, включаючи

Ці фактори часто взаємодіють та визначають курс валют на міжнародному ринку.

Що робити українцям з валютою

Експерти радять утриматися від продажу валюти, якщо немає крайньої потреби. Однак і купувати долари сьогодні не варто. А все тому, що вже найближчим часом валюта може знову подорожчати.

Та варто памʼятати, що ще розповсюдженим варіантом для зберігання коштів є облігації внутрішньої державної позики (ОВДП). Фахівці підкреслюють, що валютні ОВДП забезпечують стабільний, хоч і незначний, дохід за умови відносної стабільності валютного курсу.

Раніше ми повідомляли, що має бути в інвестиційному портфелі у 2024 році. Також ми писали, чому стодоларова купюра 1996 року викликає страх у банків та обмінників.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі