UA RU

Допомога під час війни: українцям пообіцяли додаткові виплати від держави

Розповідаємо, хто з українців отримає гарантовані виплати від держави

Фото: Укрзалізниця, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям платитимуть після евакуації з деокупованих територій

Фото: Укрзалізниця, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям після евакуації з деокупованих територій планують виплачувати грошову підтримку від держави.

Про це повідомили у пресслужбі Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Зазначається, що дорослим нараховуватимуть 2 тисячі гривень, а на дітей та людей з інвалідністю – 3 тис. грн.

"Мінреінтеграції ініціює внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України № 1195, які спрямовані на вдосконалення механізму виплат особам, котрі евакуюються зі звільнених територій", – йдеться у повідомленні.

У відомстві додають, що гарантовані грошові виплати зможуть отримувати як громадяни, які виїжджають евакуаційними потягами, так і ті, хто виїжджав спеціальними евакуаційними автобусами.

Крім того, щоби уникнути незаконних спроб декого з евакуйованих отримати одноразову виплату кілька разів, Укрпошта створить програму верифікації громадян, які евакуюються.

Спрощені умови для ВПО

Іноді українцям вкрай важко оформити статус ВПО на дитину через відсутність паспорта. Тому у Мінреінтеграції розробили відповідний законопроєкт, який дозволить спростити процедуру реєстрації нового місця проживання. Таким чином батькам вдасться отримувати фінансову допомогу не тільки на себе, але й на дітей.

"Діти, які є переселенцями, при отриманні паспорта не мають зареєстрованого місця проживання, а тому отримання довідки ВПО та державної допомоги для них є великою проблемою", – уточнили представники Міністерства.

Щойно законопроєкт ухвалять, більше не виникатиме складнощів з отриманням певних пільг. Дітей реєструватимуть за місцем тимчасового проживання дорослих.

Хто із ВПО не залишиться без допомоги у 2023 році

Попри війну, українська влада продовжує виплачувати грошову допомогу українцям. Так, у 2023 році громадяни можуть розраховувати на виплати у розмірі 3 000 гривень для дітей та осіб з інвалідністю та 2 000 гривень для всіх інших осіб.

Право на отримання щомісячної грошової допомоги є у таких категорій громадян:

Раніше ми розповідали, що деякі українці можуть отримати гроші від Норвезької ради у справах біженців. Також ми пояснювали, як ВПО підтвердити страховий стаж, якщо трудова книжка в окупації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі