UA RU

Долар в житті українців – як впливає вартість валюти на зарплату

Заслужений економіст України також розповів, чи можуть громадянам змінювати розмір зарплат через коливання курсу долара

Фото: Pexels

Економіст розповів, чи впливає курс долара на зарплату українців

Фото: Pexels

Валютний курс долара має значний вплив на економіку України та його коливання суттєво відзначаються на житті населення через. Тому питання, чи впливає вартість іноземної валюти на зарплати українців, є актуальним.

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков допоміг з цим розібратися в коментарі сайту Pro Гроші.

Як впливає курс долара на зарплатню українців

За словами економіста, вплив курсу долара на заробітну платню українців розглядається з різних ракурсів. Існують дві основні ситуації, коли йдеться про заробітну платню в іноземній валюті:

Якщо зарплата не прив'язана до долара, то тут вмикається складова, яка пов'язана з тим, щоб отримати прибуток, з якого потрібно платити заробітну плату. Зараз це досить специфічна оплата праці, тому що плаває курс, прибутку може бути як більше, так і менше. Тому що все ж таки складова імпорту та складова курсу гривні до долара є практично в будь-якому сегменті національної економіки.

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Олексій Плотніков сказав, що курс долара безперечно впливає на заробітні плати українців, але це відбувається по-різному. Усе залежить від того, яку саму зарплату отримує громадянин, як вона прив'язана до іноземної валюти та в якому ступені вона залежить від курсу гривні до іноземних валют, особливо при плаваючому курсі.

Чи можуть роботодавці змінювати розмір зарплат через коливання на валютному ринку

Важливим аспектом є можливість роботодавців "гратися" з сумами зарплат через постійні коливання на валютному ринку. Для невеликих структур, особливо тих, які виплачують зарплату в конвертах, це можливо і реально. Вони можуть пристосовувати розмір зарплати під курс долара, хоча це вимагає внесення відповідних змін і адміністративних процедур.

Для великого підприємства, для того, щоб на момент виплати зарплати змінити суму у відповідності того, що змінився курс, потрібно видавати наказ, треба працювати з бухгалтерією. Тобто ці незначні зміни, які зараз відбуваються, вони не так сильно впливають на розмір зарплати.

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Роботодавцям у такому разі простіше виплачувати фіксовану суму, ніж кожен місяць підлаштовуватися під курс долара. Проте, при значних і раптових змінах на валютному ринку, таких як долар, наприклад, виходить за позначку 39-40 гривень, роботодавці можуть бути змушені внести корективи до розміру зарплати.


Отже, вплив курсу долара на заробітну платню українців є складним і залежить від багатьох факторів, включаючи специфіку отриманої зарплати, її прив'язку до іноземної валюти та загальну економічну ситуацію в країні. Тому важливо слідкувати за курсом долара та враховувати його можливий вплив на особистий бюджет.

Раніше ми дізналися в економіста, які є перспективи заробітку на купівлі та продажу доларів. Також ми писали, як насправді потрібно зберігати долари.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі