UA RU

Деяким українцям можуть компенсувати до 106 000 грн – за що повертають гроші

Фізичні особи-підприємці та юридичні особи можуть подати заявку через портал "Дія" протягом 90 днів

Фото: НБУ/Flickr

Компенсація роботодавцям за облаштування місць

Фото: НБУ/Flickr

Держава компенсує роботодавцям витрати на облаштування місць для осіб з інвалідністю. Гроші повертають за куплені допоміжні засоби, наприклад, меблі, офісне обладнання, фурнітуру тощо. На подачу заявки дається 90 днів з моменту працевлаштування людини з інвалідністю.

Про це йдеться на порталі "Дія".

Що треба знати про компенсацію


Виплати затверджують ФОПам та юридичним особам, які облаштували робоче місце під особу з інвалідністю. Кошти зараховують на банківський IBAN рахунок роботодавця відповідно до встановленого ліміту. Оскаржити рішення щодо компенсації можна в центрі зайнятості за адресою ведення підприємницької діяльності.

Максимальний розмір грошового забезпечення залежить від групи інвалідності, хоча кошти видають в межах фактичних витрат за облаштування. Найбільша сума компенсації становить:

Виходить, у 2024 році максимальний розмір дорівнює 106 500 грн (I група) і 71 000 грн (II група). Ці гроші повертають за придбані засоби для облаштування робочого місця. Наприклад, за меблі та фурнітуру, освітлення, інструменти, офісне обладнання, комп'ютери і програми, покращення мобільності тощо.

Як подати заявку


Роботодавці, які працевлаштували людину з інвалідністю, можуть зареєструвати звернення на компенсацію витрат через портал "Дія". Як повідомила пресслужба Міністерства цифрової трансформації, так простіше отримати фінансову допомогу, бо не треба самостійно ходити по установам і носитися з папірцями.

Алгоритм подачі заявки такий:

На ухвалення рішення виділяють 13 робочих днів, а на виплату компенсації – 5 робочих днів. Нагадаємо, держава також допомагає бізнесу, який відкриває вакансії для внутрішньо переміщених осіб. Підприємцям, що взяли на посаду ВПО з інвалідністю, виплачують мінімальну зарплату протягом 6 місяців.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українці можуть отримати 100% компенсації та розповідав, за що повертають гроші. Також ми повідомляли, яку допомогу на поховання можуть отримати українці у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі