UA RU

Знову зміни на цінниках – за які продукти українцям доведеться платити більше

Підприємства зазнали чималих збитків через війну, що може спровокувати серйозне зростання цін

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українців чекає чергове подорожчання

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну істотно вплинуло на ціни. Наприклад, за цей рік вартість продуктів піднялася на понад 34%. Це більше, ніж річний рівень інфляції. Загалом подорожчали всі категорії продуктів, але найвідчутніше ціна змінилася на яйця та фрукти.

Про це пише Державна служба статистики.

Як змінились ціни

Що найбільше подорожчало

У грудні ціни на харчові продукти та безалкогольні напої зросли на 0,7%. Так само підвищилася вартість алкогольних напоїв та тютюнових виробів – 0,7%.

Ціни будуть ще вищими?

Раніше ми писали, що наразі підприємства зазнали чималих збитків. Все через часті відключення світла, які трапляються через війну з Росією. Такими темпами вони можуть спровокувати серйозне зростання цін на овочі, олію та хліб.

У 2023 році на кінцеву вартість харчових продуктів досить сильно впливатиме і сезонний фактор. Не варто забувати про те, що більшість овочів Україна отримувала із Херсонської області та півдня Запорізької, які наразі знаходяться у тимчасовій окупації.

"Напевно, ми побачимо досить велике зростання цін на олію. Минулого року вона зросла лише на 12% і досить серйозно відстає від загального тренду зростання цін. Тому, я думаю, цього року олія дорожчатиме", – пояснює директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Можливо таке, що подорожчає і хліб. Все через постійне відключення світла, які трапляються після російських атак на енергоінфраструктуру. Виробники, переробники та ритейлери, які користуються генераторами, не оплачуватимуть їхню роботу з власної кишені. А це означає, що додаткові витрати перекладуть на покупців.

Вартість м'яса знову змінилася

Українці помітили здорожчання мʼяса. Свою вартість змінили саме свинина та курятина. Наприклад, станом на 5 січня свиняча груднинка коштує в середньому 176,81 грн/кг. А це на 8 грн більше середньомісячної ціни грудня 2022. За кілограм курятини ви в середньому заплатите більше на 10%, ніж торік.

Раніше ми розповідали про лайфхаки, які допоможуть навести лад у сімейному бюджеті. Також ми писали, хто в Україні може отримувати зарплату від 40 тис. грн.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі