UA RU

Хто може отримати "білий" квиток та чому він не завжди захищає від мобілізації

На сьогодні цей документ нічим не відрізняється від будь-яких інших, однак раніше все було не так

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Деякі українці не підлягають призову

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні є різні категорії військових квитків. Всі вони визначають ступінь придатності військовозобов'язаного до проходження військової служби та можливість мобілізації. Один із них досить популярний і його знають більшість українців – "білий квиток". Однак не всім відомі категорії у цьому документі та те, чому його саме так називають.

Про це розповідає адвокат Дмитро Ципліцький.

У якому випадку дають "білий квиток"

Обмежена придатність: категорія "В"

Люди з цієї категорії перебувають на військовому обліку, але не підлягають призову у мирний час. А от в умовах повномасштабної війни їх можуть мобілізувати.

Найчастіше до цієї категорії належать люди з:

Тимчасова непридатність: категорія "Г"

Ця категорія звільняє військовозобов'язаного від проходження військової служби терміном від 6 до 12 місяців через стан здоров'я. Найчастіше, це стосується тих у кого діагностували:

Після закінчення терміну тимчасової непридатності треба знову пройти медкомісію.

Зверніть увагу, що обмежено придатні до військової служби та непридатні до військової служби у мирний час, обмежено придатні у воєнний час чоловіки можуть служити в навчальних закладах, військових комісаріатах, установах, організаціях, частинах забезпечення.

Повна непридатність: категорія "Д"

Чоловіки цієї категорії звільняються від мобілізації, призову до армії та військового обов'язку назавжди.

Зазвичай ця категорія має:

Чому квиток саме "білий"

Білим квитком заведено називати військовий квиток призовників, які за станом здоров’я непридатні до військової служби та/або тих, що не служили у військових силах. Наразі документ нічим не відрізняється від будь-яких інших.

Так його прозвали за часів СРСР. Тоді справді непридатні до служби в армії чоловіки отримували документ на аркуші білого кольору. А документ, на якому стояла позначка "придатний до служби", був червоного кольору.

Раніше ми розповідали, чи можуть мобілізувати студентів цього літа. Також ми писали, кого з чоловіків точно не візьмуть на війну у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі