UA RU

Військовим хочуть змінити тривалість відпустки – що треба знати

Раді пропонують збільшити термін відпустки для військових до 30 днів на рік

Фото: УНІАН, ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

Військовим хочуть збільшити відпустки до 30 днів

Фото: УНІАН, ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

Військовослужбовцям пропонують збільшити відпустки.

Відповідний законопроєкт подав до парламенту народний депутат Олексій Гончаренко.

Станом на сьогодні, військовий протягом року може взяти не більше 20 календарних днів відпустки (10 днів відпустки + 10 днів за сімейними обставинами) – до цього строку не включається час, який буде витрачений на дорогу з місця служби та назад.

Однак відпустку можуть надати й на менший термін – все залежить від того, чи погодить командир відпуску на 10 днів чи менше. Відпустка меншої тривалості може бути надана, але більшої – ні.

"Окремо хочу зазначити й про відпустки строковиків, яким надається 10 днів протягом всього строку служби", – зазначив Олексій Гончаренко.

Чи вплинула війна на вашу роботу?

Які зміни пропонують

Народним депутатам пропонують збільшити тривалість відпусток, зокрема щорічної, до 30 календарних днів, а також надати можливість строковикам отримувати додаткову відпустку.

Як військовому отримати відпустку

Як ми вже розповідали, аби отримати відпустку, військовому слід подати наступні документи:

Омбудсмен Дмитро Лубінець порадив подавати рапорт у двох примірниках. Так, на одному з примірників потрібно зазначити дані, які будуть підтверджувати факт звернення. А саме:

"Людям потрібен відпочинок і фізичний, і психологічний. Тому закликаю Раду якомога швидше розглянути законопроєкт", — наголосив Гончаренко.

Чи можуть військові звільнитися зі служби під час воєнного стану

У законі "Про військовий обов’язок та військову службу" йдеться про підстави для відмови від служби під час воєнного стану. Отже, звільнитися можна:

Раніше сайт Pro Гроші пояснював, що робити військовим, якщо їм не виплачують "бойові". Також ми писали, як українцям підписати контракт із ЗСУ та що про це потрібно знати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі