UA RU

Військова служба в Україні: як захисникам оформити відпустку

Розповідаємо, які бувають види відпусток та як військовослужбовці можуть їх отримати

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Існує кілька видів відпусток, які можуть отримати військовослужбовці під час воєнного стану

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українським військовослужбовцям під час воєнного стану можуть надати частину щорічної основної відпустки, відпустку за сімейними обставинами та з інших поважних причин. Зазначається, що тривалість кожної відпустки має бути не більш ніж 10 днів без урахування часу на дорогу.

Про це йдеться в Законі України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".

Як військовому оформити відпустку?

Процедура оформлення відпустки проходить таким чином:

Військовослужбовцям краще подавати рапорт у двох екземплярах на одному з якого мають бути вказані вхідний номер, дата й підпис особи, яка прийняла рапорт та підтвердила факт звернення військового.

Які є підстави для надання відпустки за сімейними обставинами?

Відпустку за сімейними обставинами можуть надати незалежно від тривалості служби, оскільки це є незапланованими подіями. Йдеться про:

За яких умов військовим можуть надати частину щорічної основної відпустки?

Відомо, що частина щорічної основної відпустки військовослужбовцю може бути надана лише раз протягом календарного року. Важливою умовою є одночасна відсутність не більш ніж 30% загальної чисельності військовослужбовців певної категорії відповідного підрозділу.

Чи можуть військові звільнитися зі служби під час воєнного стану?

Закон України "Про військовий обов’язок та військову службу" передбачає певні підстави для звільнення з військової служби під час воєнного стану, а саме:

Раніше ми розповідали, хто може отримати "білий" квиток та чому він не завжди захищає від мобілізації. Також ми писали, чи заберуть на війну чоловіків з подвійним громадянством. Більше про військову службу в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі