UA RU

Війна знищує інфраструктуру України – скільки вже зруйновано мостів, доріг, аеропортів

Загальні збитки відносно інфраструктури, спричинені російським вторгнення, становлять понад 100 млрд доларів

Колаж: Pro Гроші

Збитки, завдані інфраструктурі, оцінюються у 120 мільярдів доларів

Колаж: Pro Гроші

Від початку повномасштабного вторгнення Росії постійно ведуться підрахунки інфраструктурних руйнувань. Наразі не можна повністю з’ясувати масштаб загальних втрат через те, що частина територій знаходяться в окупації.

Деталі пише видання Obozrevatel.

Веденням обліку займається Комітет з питань транспорту та інфраструктури. Заступник голови відомства, народний депутат від партії "Слуга народу" Володимир Крейденко розповів, що станом на сьогодні є змога підсумувати руйнування лише в областях, підконтрольних українській владі, а також на нещодавно звільнених територіях.

Нардеп назвав суму близько 120 млрд дол. Сюди входять збитки, спричинені житловому фонду (він лідирує за обсягом пошкоджень), транспортному тощо. Чого лише вартують зруйновані будинки у Маріуполі, де цілими залишилася мізерна частина об’єктів. Окупанти досі продовжують обстрілювати ракетами українські міста, влучаючи у цивільні приміщення, тому масштаби збитків, нанесених житловому фонду, не остаточні.

На другій позиції за обсягом руйнувань – транспортна інфраструктура. Уряд оцінює завдану шкоду у 40 млрд дол., хоча реальні цифри можуть бути вищими у декілька разів. Зараз немає змоги перевірити цілісність доріг і логістичних маршрутів у Донецькій, Луганській областях, на інших захоплених територіях.

Поступове відновлення України

Володимир Крейденко повідомив, що згідно офіційних даних, руйнування різного ступеня важкості завдані 15-ти областям нашої держави: зруйновані або захоплені майже 25 тис. км доріг, 322 мости та шляхопроводи, 7 тис. км залізничних колій, 40 залізничних мостів, 12 військових аеродромів, 11 цивільних аеропортів та 4 морських порти.

Незважаючи на те, що активні бойові дії досі тривають, а агресор надалі завдає шкоди населеним пунктам, поступово ведеться відновлення і відбудова. Притому, не лише в областях, які не були захоплені ворогом, але й у тих містах і селах, які нещодавно вдалося повернути під наш контроль. Зокрема, вже відновлений проїзд 50 мостами та штучними спорудами, влаштовані 54 тимчасові переправи та об'їзні шляхи.

Укрзалізниця чи не одразу змінює свої логістичні маршрути та пускає потяги на станції, що були окуповані. Так, наприкінці вересня – на початку жовтня відбулося масштабне відновлення залізничного та автобусного сполучення на сході та півдні України. Такий поспіх викликаний ще й неможливістю скористатися авіаперельотами.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що УЗ призначила нові потяги на сході. Також ми повідомляли, що у Словʼянську люди зможуть отримати гроші за зруйноване житло.

Детальніше про те, як відновлюється Україна, читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі