UA RU

Виплати військовим: хто має право на одноразову допомогу від держави

Розбиралися, на яку допомогу має право військовий в разі отримання інвалідності на передовій

Фото: УНІАН, Сухопутні війська України. Колаж: Pro Гроші

Військові можуть отримати одноразові виплати

Фото: УНІАН, Сухопутні війська України. Колаж: Pro Гроші

В Україні вже понад рік триває загальна мобілізація та воєнний стан. Багато чоловіків призвали на фронт, захищати наші землі від країни-агресора.

Сайт Pro Гроші розбирався, на які одноразові виплати від держави мають право військовослужбовці Збройних сил України.

За словами юриста компанії "Приходько та партнери" Михайла Лобунька, в разі отримання військовим інвалідності на фронті, розмір допомоги залежить від низки факторів. Важливе значення має те, за яких обставин військовослужбовець отримав поранення, травму чи контузію.

"Приміром, інвалідність, пов’язана з травмою під час виконання бойового завдання, передбачає більший розмір виплати, аніж інвалідність унаслідок хвороби, яка настала в результаті проходження служби", – каже юрист.

Які виплати у випадку отримання інвалідності:

Чи передбачені виплати для військових, які мають тимчасову втрату працездатності без встановлення інвалідності?

За словами юриста, такі одноразові виплати також передбачені. Їх розмір залежить від того, яким є ступінь втрати працездатності. Для цього травмований чи поранений військовий має пройти медико-соціальну експертну комісію (МСЕК).

Військовослужбовці, які отримали поранення, каліцтво, травму чи контузію, унаслідок чого частково була втрачена працездатність, можуть розраховувати на одноразову виплату у розмірі 70 прожиткових мінімумів.

Для військовозобов’язаних та резервістів, яких призвали на збори чи проходження служби у резерві та які також частково втратили працездатність, передбачена грошова допомога у розмірі 50 прожиткових мінімумів.

Раніше ми розповідали, кому з українських військових перерахують виплати. Також ми писали, хто з військовослужбовців має право на пенсійні виплати у 2023 році. Більше про військову службу в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі