UA RU

Виїзні чи ні? На скільки реально трансгендерам потрапити за кордон під час війни

Розповідаємо, чи можуть трансгендерні особи, які офіційно змінили стать у своїх документах, виїхати з України попри воєнний стан

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чи випускають трансгендерів за кордон під час війни

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У складі Збройних сил України з російськими окупантами воюють й представники ЛГБТ-спільноти, зокрема і трансгендерні люди.

Тим часом юрист адвокатського об'єднання T&T Partners Владислав Юрчак в інтерв'ю 24 Каналу пояснив, чи мають право трансгендери виїжджати за кордон під час воєнного стану.

За його словами, наразі в Україні офіційно є 2 гендери людей – чоловіки та жінки. Це закріплено в українському законодавстві.

"Зараз виїхати за кордон можуть тільки ті трансгендери, які пройшли процедуру зміни (корекції) статевої належності та у встановленому законом порядку отримали документи, в яких їхня стать визначена як "жіноча", – розповів експерт.

Отже, залишити межі України такі громадяни можуть, якщо:

При цьому, як зазначив Юрчак, на практиці громадянам дуже важко пройти цю процедуру.

"Але реально, якщо встановити особі психічний і поведінковий розлад "транссексуалізм" чи наявність соціально-психологічних показань для зміни статі особи", – підкреслив юрист.

Хто ще з чоловіків може виїхати за кордон під час війни

Це право є у чоловіків, дружини яких служать в армії. Втім, для перетину кордону подружжя має виховувати дітей віком до 18 років. Для виїзду за кордон чоловікам знадобляться такі документи:

Така категорія чоловіків може перетинати кордон необмежену кількість разів.

Хто з чоловіків має право на виїзд за кордон у відрядження

На час воєнного стану їхати у відрядження в іншу країну можуть держслужбовці або працівники підприємств критичної інфраструктури, які заброньовані за таким підприємством. Це право надається заброньованим працівниками на підставі п. 2-6 Правил перетинання кордону.

Під час перетину кордону чоловікам необхідно надати такі документи:

Раніше ми розповідали, чи зможуть військові звільнитися зі служби в армії у квітні 2023 року. Також ми писали, що зміниться для ветеранів та учасників бойових дій незабаром.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі