UA RU

Українці в Польщі: як зміняться правила перебування у 2023 році

З 2023 року в Польщі зміняться деякі правила для українців, які перебувають на території країни

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Для українців в Польщі зміняться деякі правила вже у 2023 році

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

У 2023 році для українців, які переїхали до Польщі після 24 лютого 2022 року, зміняться деякі правила.

Про це повідомляє пресслужба Мінреінтеграції.

Що зміниться для українців

Для всіх українців в Польщі стануть обов'язковими реєстрація та отримання номера PESEL UKR. Раніше оформити такий номер можна було за 90 днів, після переїзду до Польщі, однак вже у 2023 році термін для отримання скоротиться до 30 днів. Номер надається як дорослим, так і дітям.

Номер PESEL UKR дає право легально перебувати в країні до серпня 2023-го, отримувати соціальну допомогу та медичні послуги, працевлаштуватися й навчатися. Отримати персональний ідентифікаційний номер з особливим статусом можуть українці, які перетнули кордон Польщі після 24 лютого 2022 року.

Також українцям, які мешкають у колективному житлі понад 120 днів, частково оплачуватимуть житло, при цьому розмір допомоги має становити не більше 60 злотих (505,65 гривні) на добу.

Щодо соціальних виплат, то українцям, які мають намір виїхати з Польщі строком до 30 днів, виплати заморозять на час їх відсутності. Якщо термін буде перевищено, то виплати автоматично будуть скасовані.

Посвідку на тимчасове проживання з 2023 року видаватимуть не на 3 роки, а на 1,5 року. Претендувати на неї зможуть українці, які працевлаштувались або вже відкрили власний бізнес в Польщі.

Такі зміни набуватимуть чинності у два етапи:

Робота в Польщі для українців

Українці продовжують шукати роботу за кордоном. У 2023 році в Польщі очікується збільшення кількості вакансій у провідних галузях, наприклад, у галузі товарів масового споживання (продуктів харчування, засобів гігієни тощо) та сфері логістики.

Також українцям пропонуватимуть вакансії на складах логістики та в електронній комерції (робота пов'язана із комплектацією та пакуванням замовлень). Нестачу кваліфікованих працівників відчувають компанії будівельної галузі та логістики, а також підприємства переробної галузі.

Деякі підприємства в Польщі відчуватимуть дефіцит працівників на вакансіях, які більше притаманні чоловікам.

За даними Міністерства у справах сім’ї та соціальної політики Польщі, понад 766 тисяч українців офіційно працевлаштувалися у грудні, це майже в 10 разів більше, ніж у квітні 2022 року.

Раніше ми розповідали, яку послугу для українців скасували в Ірландії. Також ми писали, хто з українців може розраховувати на польську пенсію. Більше про життя українців за кордоном читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі