UA RU

Українці спровокували неочікуваний ажіотаж: як аптеки збільшили продажі на 345%

Напередодні запровадження рецептів на деякі лікарські препарати в українських аптеках спостерігалися величезні черги

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українці вишиковувалися в чергу, аби поповнити домашню аптечку

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Перед тим, як в Україні ухвалили законопроєкт про продаж деяких лікарських засобів лише за рецептами, спостерігалися величезні черги в аптеках та панічні настрої серед громадян. Через це українські аптеки змогли за кілька днів збільшити свій виторг майже в 5 разів.

Про це повідомляє щотижневик "Аптека".

Напередодні запровадження нових правил купівлі рецептурних ліків, у населення виникли певні побоювання щодо подальшої можливості придбання медичних препаратів без рецепта, тому це викликало в аптеках ажіотажний попит.

Продаж медичних препаратів в аптеках наприкінці березня 2023 року у гривневому вираженні збільшився на 345% порівняно з аналогічним періодом 2022 року. Крім того, обсяги продажу рецептурних препаратів зросли на 385% у грошовому вираженні.

Також люди закуповували й безрецептурні ліки, щоб в домашній аптечці був запас будь-яких препаратів. Обсяги продажу таких ліків зросли на 271%.

Хто та як може отримати безплатні ліки

У пресслужбі Міністерства охорони здоров'я зазначили, що в рамках програми "Доступні ліки" українцям безплатно доступні 405 препаратів. Рецепт на їх отримання може виписати сімейний лікар, терапевт чи педіатр.

Після цього з номером електронного рецепта потрібно знайти аптеку з відповідною наліпкою "Доступні ліки" та отримати препарати з незначною доплатою.

При лікуванні у стаціонарі отримати безплатно можна такі види препаратів:

Раніше ми розповідали, чому деякі військові отримують зменшені виплати під час лікування. Також ми писали, чому жінкам-медикам масово почали вручати повістки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі