UA RU

Стажу може не вистачити: що робити українцям, які ще не можуть вийти на пенсію

Розповідаємо, скільки страхового стажу потрібно мати для виходу на пенсію та що робити, якщо його не вистачає

Фото: Unsplash

Купити стаж або допрацювати, щоб отримувати пенсію

Фото: Unsplash

Громадяни України, які відпрацювали необхідну кількість років та робили внески до Пенсійного фонду, мають право на призначення пенсії. Пенсію за віком визначають залежно від страхового стажу особи, але якщо його не вистачає, то стаж можна докупити.

Про це повідомили на сайті Міністерства соціальної політики України.

В статті 26 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" визначено, що залежно від набутого особою відповідного страхового стажу, право на призначення пенсії за віком мають громадяни, яким виповнилось 60, 63 та 65 років. У 2024 році для цього необхідно мати щонайменше 31 рік трудового стажу.

Для громадян, яким виповнилось 60 років, право на призначення пенсії за віком мають особи з таким страховим стажем:

У разі відсутності вищезазначеного страхового стажу, право на призначення пенсії за віком мають особи, яким виповнилось 63 роки, за наявності такого страхового стажу:

У разі відсутності страхового стажу, який дає право на призначення пенсії за віком після досягнення 63 річного віку, громадянам, яким виповнилось 65 років, необхідно мати такий стаж:

Що робити, якщо не вистачає стажу

Однак інколи громадянину може не вистачати страхового стажу для призначення пенсії. В таких випадках можна допрацювати або докупити страховий стаж. Наразі, щоб отримати повний рік стажу, потрібно доплатити 35 376 грн — по 2 948 грн за кожен місяць.

Раніше ми писали, чи варто очікувати на збільшення пенсійних виплат в листопаді, а також чому деякі категорії громадян можуть залишитись без пенсій.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі