UA RU

Підвищення пенсій вже близько? В уряді назвали новий термін індексації-2023

Раніше повідомлялося про перенесення традиційної березневої індексації на невизначений термін

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Індексація пенсій відбудеться у березні

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В українському уряді нарешті визначилися, коли здійснювати індексацію пенсій у 2023 році. Традиційно процедура відбувається з 1 березня, проте довгий час громадян готували до її перенесення чи скасування.

Про це повідомила пресслужба Міністерства соціальної політики.

В Законі "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" вказані конкретні терміни індексації. Нагадаємо, це механізм, яким підвищуються грошові виплати з урахуванням інфляції, аби компенсувати підвищення споживчих цін на товари і послуги.

Раніше міністерка соціальної політики Оксани Жолнович зазначала, що навряд чи вийде провести індексацію у березні, оскільки уряд лише розробляє розрахунки відповідно до рівня інфляції. Посадовиця називала орієнтовний час – квітень. Втім, як зазначається у повідомлені Міністерства, профільне пенсійне законодавство передбачає початок березня: "Індексація пенсій має проводитись щороку з 1 березня з урахуванням рівня інфляції та динаміки середнього рівня заробітної плати у попередні три роки. Уряд, як це було раніше обіцяно прем’єр-міністром та президентом, здійснюватиме процедуру вчасно".

В Міністерстві соціальної політики гарантують справедливу допомогу громадянам, незважаючи на складні економічні чинники та повномасштабну війну в Україні. Пріоритетом уряду залишається забезпечення населення фінансовими надходженнями.

Що стосується черговості, то першочергово індексація торкнеться страхових пенсій – за віком, інвалідністю, втратою годувальника, за вислугу років. Потім збільшення виплат можуть очікувати чорнобильці з інвалідністю та ліквідатори аварії на ЧАЕС.

Хто може залишитися без пенсій

Деяким категоріям українців можуть взагалі скасувати пенсійне забезпечення. Йдеться про громадян, які вчинили конкретні законодавчі правопорушення. Зокрема виплат можуть позбавитиза:

Наразі відповідний законопроєкт знаходиться на розгляді. Важливо уточнити, що припинення виплат буде не остаточне, а тимчасове, на період перебування у в'язниці. Як тільки спливе термін покарання, нарахування відновлять. Але люди, що скоїли вказані злочини, не зможуть отримати пенсії за особливі заслуги.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як перерахують пенсії в 2023 році і кому очікувати на підвищення виплат. Також ми повідомляли, чи зарахують чоловікам в страховий стаж періоди догляду за дитиною.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі