UA RU

Пенсія за кордоном: як українцям зберегти свої виплати

Розповідаємо, чи можуть українці отримувати пенсію перебуваючи за кордоном та як це зробити

Фото: Pexels

Отримання пенсії в іншій країні

Фото: Pexels

Отримання пенсійних виплат в Україні та за її межами є важливим питанням для багатьох українців, які вже проживають або планують перебратись за кордон. Відповідно до чинного законодавства, такі пенсіонери мають можливість продовжувати отримувати свої виплати, перебуваючи за межами країни.

Про те, як українцям отримати пенсію за кордоном, пояснили в Пенсійному фонді України.

Законодавство України передбачає, що громадяни, які проживають за межами країни та досягли пенсійного віку, мають право на отримання пенсії, але необхідно виконати певні умови. Зокрема, ПФУ надає можливість дистанційного оформлення пенсії.

Важливо зазначити, що між Україною та багатьма іншими країнами укладені договори про соціальне забезпечення. Це може значно спростити процес отримання пенсії для осіб, які претендують на пенсійні виплати з кількох країн, оскільки такі угоди врегульовують:

Громадяни, які працюють за кордоном, зазвичай здійснюють відрахування до пенсійних фондів країни, де вони працюють. Після досягнення пенсійного віку ці особи отримують пенсійні виплати відповідно до законодавства тієї країни.

Пенсіонери, які виїхали за кордон, мають можливість отримувати пенсійні виплати як на банківську картку українського банку, так і через міжнародні перекази за допомогою Укрпошти.

Як зараховується стаж, набутий за кордоном

Мінсоцполітики повідомляє, що страховий стаж, набутий в інших країнах, буде враховуватись при призначенні пенсії в Україні навіть за відсутності угоди про соціальне забезпечення з цими країнами.

При розрахунку розміру пенсії будуть враховані лише внески до Пенсійного фонду України та стаж, набутий до 1 січня 2024 року. При цьому буде враховано як український стаж, так і закордонний.

Отримання пенсії за кордоном для українців можливо, але вимагає дотримання чітких правил. Договори між Україною та іншими країнами, а також можливість дистанційного оформлення допоможуть громадянам отримувати заслужені виплати, де б вони не знаходились.

Раніше ми писали, як дізнатися розмір своєї майбутньої пенсії, а також які виплати отримують українці без достатньої кількості трудового стажу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі