UA RU

На пенсії ніхто не нарікатиме! В уряді вигадали, як вирішити питання з виплатами

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль детально розповів про те, як з 2024 року в Україні відбуватиметься індексація пенсій

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Шмигаль розповів, завдяки чому в Україні зростуть пенсійні виплати

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні у 2024 році збираються зрівняти пенсії тих, хто вже давно перебуває на заслуженому відпочинку з виплатами нових пенсіонерів.Саме за таким механізмом відбудеться індексація пенсійних виплат наступного року.

Як повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, уряд планує підвищуватиме пенсії громадянам на основі так званих пенсійних балів.

"Запроваджується система балів, коли пенсія стає справедливою", — сказав очільник уряду.

За його словами, зараз українці, які вийшли на пенсію пізніше, мають вищі виплати ніж ті, хто вже давно досяг пенсійного віку. Усе тому, що розмір пенсії держава розраховувала на основі показника середньої зарплати, який може суттєво відрізнятися у різні періоди.

Наприклад, якщо двоє громадян займали одну посаду однаковий проміжок часу, але хтось із них пішов на пенсію у 2001 році, а другий вийшов на пенсію у 2022 році, то останній отримувати 5,5-6 тисяч гривень пенсії, а у перший – лише 3,6-3,7 тисячі.

"Ми хочемо позбутися диспропорції. Вводимо бали, й у людей – насамперед вчителів, лікарів, у кого були стабільні середні зарплати – у них зарплати зрівняються, і в людей, які раніше виходили на пенсію, пенсії підтягнуться до сучасного рівня", – пояснив Денис Шмигаль..

Він додав, що цей підхід залишиться навіть тоді, коли в Україні рівень пенсії буде однаковим для всіх, незалежно від року виходу на пенсію.

Яку пенсію отримують жінки у 2023 році

У першому кварталі цього року розмір середньої пенсії жінок становив 3 926 гривень. Цікаво, що як свідчать дані ООН, пенсійні виплати для жінок в Україні в середньому на 30% нижче, ніж аналогічні виплати для чоловіків. При цьому дві третини українських пенсіонерів – жінки.

Жінка держава виплачує менше тому, що у працездатному віці вони, як правило, зайняті у менш оплачуваних галузях, ніж чоловіки. Так, найчастіше українки працюють у сферах освіти, охороні здоров'я, закладах культури.

Чи зміниться мінімальна пенсія до кінця 2023 року

Станом на зараз розмір мінімальної пенсії перебуває на рівні 2 093 гривень. Зміни якщо й відбудуться, то не раніше 2024 року.

Водночас у мирний час розмір мінімальної пенсії підвищувався двічі на рік — 1 липня та 1 грудня.

Раніше ми писали, кому призначать пенсії у 2024 році та який розмір виплат. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі