UA RU

Мобілізація в Україні: як успішно оформити відстрочку в ТЦК

Представники ТЦК можуть відмовити у наданні відстрочки, якщо не знати підводних каменів процедури оформлення

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Поради українцям, як приходити в ТЦК для оформлення відстрочки

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть прийти до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки для оформлення відстрочки. Для цього треба написати заяву і доповнити її документами. Але часто у військкоматах вдаються до хитрощів, через які спроба стає невдалою.

Про це розповів адвокат Роман Сімутін.

Фахівець просить громадян не сподіватися, що в ТЦК їм відкрито роз’яснять підстави, які передбачають відстрочку від мобілізації. Навіть маючи впевненість в успішному оформлені, під час прийому у військкоматі можуть виникнути непередбачувані обставини, що нівелюють процедуру. Але знаючи, як правильно з’явитися та що мати на руках, ви підвищите свої шанси.

Спершу треба підготуватися і з’ясувати, чи маєте підстави, за яких ви не підлягаєте мобілізації. Вони закріплені в ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Далі завчасно підготуйте оригінали документів із копіями. Наприклад, якщо дружина чи батьки мають інвалідність, зберіть висновки медико-соціальної експертної комісії, які це підтверджують.

У заяві про надання відстрочки обов’язково посилайтесь на вказані документи. За наявності хвороб приготуйте виписки з історії хвороби та заяву з вимогою долучити їх до особової справи при проходженні ВЛК.

Як правильно подати документи в ТЦК

Найскладніше – домогтися реєстрації заяви в територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки. Бо часто представники повертають її, говорячи, що підстав для відстрочки насправді немає, або що документи краще подати після проходження військово-лікарської комісії. Там вам можуть вручити мобілізаційне розпорядження, а оскаржити його не зможете через відсутність заяви з відміткою про отримання.

Тож адвокат рекомендує одразу реєструвати заяву та переконатися, що на ній поставили вказану відмітку. Тоді, якщо в ТЦК не взяли до уваги об’єктивні підстави для відстрочки, ви подасте скаргу до суду та легко доведете, що повідомили представників військкомату про хворобу чи інші підстави.

"Це ваш єдиний і найголовніший доказ. Фінальна порада: ніколи не передавайте оригінали документів представнику ТЦК – будуть шантажувати, скажуть, що повернуть після проходження ВЛК", – констатував Роман Сімутін.

Обов’язкові обстеження для призовників

Опинившись на прийомі у ВЛК, призовники повинні пройти певні обстеження, на основі яких визначається придатність до військової служби. До обов’язкових відносять такі процедури:

Ці обстеження сформують бачення того, чи треба відправляти призовників на огляд до інших лікарів, які мають конкретну спеціалізацію.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що робити військовозобов’язаному, якщо його намагаються мобілізувати навіть з відстрочкою. Також ми повідомляли, що означає зменшення граничного віку для призовників.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі