UA RU

Компенсація за зруйноване житло: українцям розповіли, коли стартують виплати

Станом на березень 2023 року українці через "Дію" подали 335 тисяч заявок на компенсацію

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям пояснили, коли держава почне видавати компенсацію за зруйноване житло

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям, будинки яких були зруйновані з 24 лютого 2022 року, коли російські війська розпочали повномасштабне вторгнення у нашу країну, почнуть надавати компенсацію навесні цього року.

Про це в етері телемарафону повідомила депутатка Олена Шуляк.

За її словами очікується, що повноцінний механізм компенсацій запрацює у травні.

"Коли цей закон запрацює, на таку компенсацію матимуть право громадяни України — виключно фізичні особи. Зараз у держави відсутня можливість відшкодовувати збитки для бізнесу. Це буде наступним кроком", — зазначила вона.

Вона також додала, що закон передбачає, що компенсацію надаватимуть лише тим українцям, які втратили житло після 24 лютого.

"Людина буде вільно обирати й населений пункт, і самостійно ту нерухомість, яку хоче", — пояснила народна депутатка.

За інформацією Олени Шуляк, станом на зараз українці через "Дію" подали 335 тисяч заявок на компенсацію. Однак ця цифра ще не остаточна.

"Не у всіх була можливість подати таку інформацію в "Дію" або через ЦНАП. Тому, коли запрацює закон, можна буде подавати такі заяви на компенсацію не тільки через "Дію", ЦНАП, а й за допомогою і нотаріусів, і центрів соціального захисту", — підкреслила депутатка.

З яких коштів виплачуватимуть компенсації за знищене житло

Наприкінці лютого Верховна Рада затвердила чіткий порядок компенсації за пошкоджене чи зруйноване житло від держави. Отож, гроші виплачуватимуть з:

Зазначимо, що компенсація не передбачає грошові виплати — українцям надаватимуть так звані житлові сертифікати. Це означає, що:

Раніше ми розповідали, як правильно фіксувати руйнування будинку, аби отримати гроші. Також ми писали, хто не зможе отримати компенсацію за зруйноване житло.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі