UA RU

Ефективніше та дешевше за "Абрамси": чим можна вигідно замінити танки від США

Президент США повідомив про передачу Україні 31 танка M1A2 Abrams, загальна вартість яких прирівнюється до 400 тисяч дронів-камікадзе

Фото: Flickr, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Скільки коштує 31 танк "Абрамс"

Фото: Flickr, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В рамках Ініціативи зі сприяння безпеці України (USAI) наша держава отримає 31 танк M1A2 Abrams, чого так довго домагався уряд. Але радник голови МВС, колишній народний депутат Антон Геращенко зауважив, що доцільніше зосередитися не на важкій техніці, а на дронах.

Про це він заявив 27 січня на творчому вечорі колишнього секретаря РНБО, академіка Володимира Горбуліна, передає Telegraf.

Нагадаємо, що президент Сполучених Штатів Америки Джозеф Байден задовольнив прохання України про надання важкої воєнної техніки для боротьби з російськими окупантами. Тож невдовзі у складі танкового батальйону в армії з’являться "Абрамси" у модифікації M1A2. Це танки нового виробництва з бронею в експортному варіанті, тобто без вмісту збідненого урану.

Відомо, що вартість цієї допомоги від США становить 400 мільйонів доларів. Тобто одиниця важкого озброєння коштує майже 13 мільйонів. Як зауважив Антон Геращенко, за таку неймовірну суму можна придбати приблизно 400 тисяч дронів-камікадзе. Якщо порівняти рівень шкоди, то доцільніше використовувати саме коптери, які можуть понести кілограм вибухівки, працюють вночі та на великих відстанях.

"Якщо наші пілоти будуть достатньо навчені, то зможуть знищувати російських солдатів у будь-якому окопі, віконці, і цілити у будь-яку бронетехніку супротивника на відстані декілька кілометрів. За допомогою важких дронів-коптерів, які літають вночі, є прекрасні результати по знищенню сотень одиниць техніки", – зауважив екснардеп.

І додав, що ціна одного дрона – 10-30 тис. доларів, що у порівнянні з вартістю танка – копійки. Плюс переваги посилюються можливістю застосовувати старі боєприпаси, виготовлені ще під час Другої світової війни. Їх на українських складах достатньо, тож завдяки масштабуванню дронів можна точково знищувати ворогів і робити це без зайвих втрат серед особового складу.

Що собою являють танки Abrams

Відомо, що вони названі на честь генерала Крейтона Абрамса – колишнього начальника штабу Армії США і командувача збройними силами у В'єтнамі з 1968 по 1972 рік. Це машини третього покоління, модифіковані для ефективного ведення бойових дій в сучасних воєнних умовах. З моменту виготовлення танки брали участь у війні в Перській затоці, Афганістані та Іраку.

Передбачається, що застосування Abrams буде ефективним до 2050 року. Джо Байден уточнив, що Америка подбає про навчання танкових екіпажів і технічного персоналу. Також Україна отримає вісім ремонтно-евакуаційних машин M-88 та обладнання, необхідне для експлуатації танків.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що разом із західними танками на фронті з'явиться українська артилерія. Також ми повідомляли, що ЗСУ нагадали, якої зброї ще достатньо в окупантів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі