UA RU

Допомога при народженні дитини за кордоном: чи реально отримати та які документи вимагають

Аби українці за кордоном відчували зв’язок з державою, в Кабміні підготували низку законопроектів

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Як отримати допомогу при народженні дитини за кордоном

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці, які були змушені виїхати до інших країн із початком повномасштабної війни, невдовзі матимуть змогу оформити допомогу при народженні дитини за спрощеною процедурою.

Про це повідомили в Міністерстві реінтеграції.

За інформацією відомства, наразі для призначення допомоги батьки, дитина яких з’явилась на світ за кордоном, мають особисто звернутися до органу соціального захисту в Україні, що не завжди можливо.

Що пропонує влада для вирішення проблеми

Для того, аби вирішити це важливе питання в Кабміні вже розробили проєкт нормативно-правового акту, відповідно до якого один із батьків може з-за кордону надіслати заяву на призначення допомоги до органу соціального захисту в Україні.

До заяви треба обов’язково додати документи про народження дитини, які видаються в країні перебування й легалізуються в установленому порядку.

Як відбувається реєстрація немовляти за кордоном

Які документи потрібно зібрати

Як швидко треба зареєструвати дитину

Заяву про реєстрацію народження дитини вам треба подати не пізніше 1 місяця з дня народження малюка. Платити за цю процедуру вам не доведеться.

Скільки виплачуватимуть українкам

Середньоденна сума виплат для вагітних збільшилася до 387,74 грн у грудні 2022 року. Це на 51,94 грн більше ніж у 2021 році.

У більшості випадків декретна відпустка триває 126 днів, середній розмір виплат за цей період зріс на 6 544,44 грн. Так, українки, які оформили декрет у 2023 році, отримуватимуть 48 855,24 грн.

Лікарняний, зазвичай, видається з 30-го тижня вагітності. Проте жінки, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (1-3 категорія), можуть піти в декретну відпустку раніше – з 27 тижня вагітності.

Оплачувана відпустка по вагітності та пологах надається тривалістю:

Раніше ми повідомляли, куди звертатися, аби зареєструвати новонароджених українців за кордоном. Нагадаємо, в Україні збільшився середній розмір декретних виплат. Більше про інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі