UA RU

Допомога для ВПО: хто з українців має право на виплати у 2023 році

Українці, яким довелося покинути свої домівки через російську агресію, отримують різні види допомог, зокрема грошову

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Хто з українців може отримати допомогу для ВПО у 2023 році

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Після початку повномасштабної війни українці, які виїхали з більш небезпечних регіонів та отримали статус внутрішньо переміщених осіб (ВПО), отримують щомісячну грошову допомогу від держави.

Про це нагадує пресслужба Мінреінтеграції.

Хто може отримувати допомогу у 2023 році

У 2023 році держава продовжує автоматично виплачувати грошову допомогу ВПО у розмірі 3 000 гривень для дітей та осіб з інвалідністю й 2 000 гривень для всіх інших осіб. Зараз на обліку перебуває близько 5 мільйонів внутрішньо переміщених осіб.

Право на отримання щомісячної грошової допомоги у 2023 році мають такі категорії громадян:

У Мінреінтеграції нагадали, що подати заяву на виплату грошової допомоги можна за допомогою застосунку "Дія". Також внутрішньо переміщені особи можуть звертатися до органів соцзахисту населення, в ЦНАП або до уповноваженої особи виконавчого органу сільської, селищної, міської ради.

Компенсація за працевлаштування ВПО

Компенсація витрат роботодавця на оплату праці виплачується в розмірі фактичних витрат на оплату праці переселенців, прийнятих за направленням центрів зайнятості. Водночас розмір компенсації не може бути вищим 2 розмірів мінімальної заробітної плати (13 400 гривень) або обчисленої з неї відповідної суми в разі, коли особа працювала неповний місяць.

Якщо компенсація надається за неповний місяць, і фактичні витрати на оплату праці перевищують 2 розміри мінімальної заробітної плати, тоді розмір компенсації за цей період обчислюється так:

Раніше ми розповідали, чому виплати ВПО можуть затримувати. Також ми писали, чи можуть ВПО отримати декретні або лікарняні, якщо роботодавець знаходиться в окупації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі