UA RU

Чи можуть мобілізувати студентів цього літа – адвокат назвав умову

В Україні навіть учень вищого навчального закладу може отримати повістку

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні студентів можуть не мобілізувати певний час

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Згідно зі статтею 23 Закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" чималий перелік студентів не підлягає мобілізації на час здобування освіти. Однак повістку їм можуть вручити у так званий "проміжний" між навчанням час, коли відбувається процес оформлення на інший освітній ступінь. Наприклад, з бакалавра на магістра. Та чи вважаються літні канікули "проміжним" між навчанням часом?

Про це детально розповів у коментарі сайту Pro Гроші голова адвокатського обʼєднання "Кравець і партнери", адвокат Ростислав Кравець.

Відстрочка від мобілізації дається студенту на весь час навчання.

Що стосується канікул, то, звичайно, Україна – країна можливостей, і видавати можуть будь-що. Наприклад, повістки для уточнення даних. Однак мобілізувати студента не можуть, – говорить експерт.

Тобто під час літніх канікул студента мобілізувати не можуть, адже відстрочка у нього на весь термін навчання.

Підставою для вручення повістки студентові до отримання диплома є його відрахування з навчального закладу. Коли рішення про виключення набере чинності, то військовозобов'язаний припиняє бути студентом, а отже його можуть мобілізувати.

Кого з держорганів не мобілізують

Деякі військовозобов’язані можуть отримати відстрочку від мобілізації щонайменше на 6 місяців, якщо оформлять бронювання на роботі. Існує перелік організацій, яким дозволено бронювати працівників. Основний критерій – здійснювати критично важливу для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності суспільства роботу.

Якщо людина має бронювання, її точно не призвуть в армію певний період. Також не підлягають мобілізації деякі особи за видами діяльності, зокрема народні депутати України та співробітники різних державних органів, наприклад:

Кого не мобілізують за станом здоров’я та віком

Ця категорія найбільш зрозуміла для пересічних громадян. Мобілізувати не будуть осіб, старших 60 років. Також призову не підлягають люди, яких військово-лікарська комісія визнала непридатними в особливий період.

Наприклад, мова про осіб з інвалідністю І-ІІІ ступенів. Хоча їх можна мобілізувати за власним бажанням і тільки за місцем проживання.

Детальніше читайте в нашому матеріалі за посиланням.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чого не може зробити чоловік в Україні без військового квитка. Також ми повідомляли, за що військовозобов’язаним загрожують штрафи.

Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі