UA RU

"Бульбашки безпеки": як правильно користуватись газовими балонами

Розповідаємо про правила, якими не можна нехтувати під час експлуатації газових балонів

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці вимушені використовувати газові балони як джерело енергії

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Росія вже нанесла сім масованих ракетних ударів по об'єктах енергетичної інфраструктури України. Через їхнє пошкодження українці вимушені використовувати портативні газові балони як джерело енергії й тепла в умовах тривалих відключень світла.

Про те, як правильно та безпечно використовувати газові балони, розповів експерт "Консалтингової групи А-95" Артем Куюн для Газ Правди.

Як обрати газовий балон

У портативних балонах використовують гази:

Ізобутан найчастіше додають до газових сумішей у балончиках малого об'єму, призначених для туристичного спорядження. Це вважається "універсальним" безпечним газом, що горить навіть за низьких температур.

Більші ємності зазвичай наповнюють скрапленим пропан-бутаном.

На ринку можна знайти балон майже будь-якого об’єму: від 400 мл до 50 літрів. Навіть найменшого балончика вистачить на кілька годин безперервного горіння. Тож для відносно тривалого "квартирного" використання вам цілком підійде невелика ємність 2,4-5 л.

З яких матеріалів роблять газові балони

Є газові балони:

За словами Артема Куюна, єдина, але важлива перевага композитного матеріалу полягає в його здатності вчасно репнути й поступово випустити надлишковий тиск.

Сталеві балони, особливо старі, не такі еластичні, тому критичне підвищення тиску може призвести до вибуху. Хоча при цьому різьбове з’єднання на металевому балоні більш надійне, ніж на пластиковому.

Як безпечно перезаправити балон

Зазвичай доставленням та продажем таких балонів займаються спеціалізовані компанії. Але їхня кількість по всій Україні, на жаль, невелика. Тому більшість українців, попри заборону та ризики, наповнюють ємності на звичайних автомобільних заправках.

При цьому більшість обирають старі металеві балони, що збереглися десь у гаражах чи на горищах, або були куплені "з рук" через сервіс онлайн-оголошень.

У такому разі обладнання потрібно обов'язково віддати на діагностику. Знайти фахівців, які займаються цим, набагато легше, ніж дистриб'юторів газових балонів.

"За умови постійного технічного обслуговування строк служби сталевого балона становить 35–40 років. Якщо ж сервісу ємність не бачила більш як п’ять років, то вона переходить у зону підвищеного ризику", – нагадує Артем Куюн.

Як самостійно перевірити цілісність балона

Якщо з якихось причин віддати балон на обслуговування все ж не можливо, перевірити його цілісність можна самостійно. Для цього пам'ятайте про "бульбашки безпеки".

Одразу після заправки слід обробити всю зону вентиля та іржаві місця густим мильним розчином. Бульбашки підкажуть, де є витік газу.

Таку процедуру слід повторювати після кожної заправки навіть нових балонів. Ті ж правила стосуються ємностей, що вироблені із композитного матеріалу, а також малих туристичних балончиків.

Правило 85/15

Максимальний рівень заповнення балона становить 85% від номінального обсягу балона. Річ у тім, що через низьку щільність скраплений газ активно реагує на зміну температури – сильно скорочується в обсязі під час морозу та різко розширюється у теплі.

Тобто за нормальної температури й тиску навколишнього середовища він перебуває в газоподібному стані, але за дуже низької температури переходить у рідинний стан.

Тому найбільш небезпечною є ситуація, коли балон повністю задули на морозі, а потім занесли в тепле приміщення. Відомі непоодинокі смертельні випадки через таку необережність.

Якраз для того, щоб усунути таку небезпеку, рівень наповнення повинен бути до 85%.

Як розрахувати максимальний обсяг заправки балона

Алгоритм розрахунку безпечного обсягу заправки неважкий. Для цього потрібно:

Правила експлуатації газових балонів

Власники газових плит знають про обов'язкову вимогу провітрювати приміщення під час приготування їжі. Це ж саме правило стосується й використання пальників, що працюють від газових балонів.

Якщо ви плануєте використовувати обладнання протягом тривалого часу, варто придбати побутовий пристрій для виявлення загазованості.

Якщо ви придбали новий композитний балон, пам’ятайте, що він заповнений повітрям для правильного зберігання. Перед першою заправкою такого балона повітря необхідно випустити. Якщо повітря немає – це означає, що балон не новий або він пошкоджений та не підлягає експлуатації.

Також після кожних трьох-чотирьох заправок пропан-бутаном необхідно видаляти з балона конденсат (газолін), який є побічним продуктом випаровування газу та постійно накопичується в балоні протягом усього періоду його експлуатації.

Якщо газолін не видаляти, то максимальний об’єм газу, який можна заправити в балон, постійно зменшуватиметься. Щоб видалити газолін, коли газу в балоні вже немає, необхідно відкрити вентиль ємності, нахилити її та злити рідину. Бажано, щоб ці дії проводив кваліфікований працівник газозаправної станції.

Пам'ятайте, що газовий балон потрібно тримати якнайдалі від джерела тепла та прямих сонячних променів. Під час використання переконайтеся, що біля джерела вогню немає легкозаймистих матеріалів (дерева, тканини, палива та іншого).

Не забувайте щільно закручувати вентиль балона, коли не користуєтеся ним. Не можна залишати увімкненим газовий прилад без нагляду – особливо на ніч.

Побутові газові балони, підключені до пальника чи плити, повинні бути розміщені у вертикальному положенні – вентилем вгору.

Використовувати балони у горизонтальному положенні заборонено, оскільки в такому випадку у редуктор (регулятор газу) і шланг надходитиме рідка фаза газу. Це, своєю чергою, спричинить неправильну роботу обладнання.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як не отруїтися чадним газом під час використання генераторів. Також ми розповідали, як користуватися генераторами без шкоди для здоров'я.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі