UA RU

Богуслаєв проситься в Росію – що відомо про експрезидента "Мотор Січі"

Розбиралися, в чому звинувачують Богуслаєва та чи дійсно його можуть обміняти на українських військовополонених

Фото: УНІАН, СБУ. Колаж: Pro Гроші

Богуслаєва можуть включити до обмінного фонду

Фото: УНІАН, СБУ. Колаж: Pro Гроші

Колишній президент "Мотор Січі" В’ячеслав Богуслаєв просить включити його до списку на обмін з Росією.

Про це йдеться у заяві, написаній ним власноруч, на ім’я керівника Офісу президента Андрія Єрмака, яку опублікували журналісти проєкту Радіо Свобода "Схеми".

"Прошу додати мене у список на обмін з Російською Федерацією", – зазначив Богуслаєв у заяві до ОПУ, написаній російською мовою.

У документі стоїть його підпис з приміткою: "Богуслаєв, пенсіонер, інвалід 1 групи".

У супровідному листі його адвоката вказана дата направлення заяви – 20 березня 2023 року.

Згідно з даними розслідування журналістів "Схем", невідомі раніше записи телефонних розмов Богуслаєва свідчать про те, що в розпал повномасштабного вторгнення РФ він блокував передачу гелікоптера Мі-2 українським розвідникам. Зокрема, він віддавав вказівки розібрати його на запчастини та приховати документи, які були необхідні для його експлуатації.

Що відомо про В’ячеслава Богуслаєва

Колишнього президента "Мотор Січі" звинувачують у:

Як повідомляла Служба безпеки України, після початку повномасштабного вторгнення Росії керівник "Мотор Січ" фінансував "ДНР" через сплату податків та зборів.

Правоохоронці провели обшуки та виявили понад два десятки медалей, грамот та почесних нагород експрезиденту АТ "Мотор Січ" В’ячеславу Богуслаєву від представників військово-політичного керівництва РФ. Його підозрюють у незаконному постачанні товарів військового призначення для російської авіації. Зокрема, двигунів для ударних вертольотів.

Радіо Свобода, Схеми

Коли затримали Богуслаєва

Як ми повідомляли раніше, колишнього керівника "Мотор Січі" затримали в жовтні 2022 року разом з начальником Департаменту зовнішньоекономічної діяльності підприємства.

8 лютого Шевченківський районний суд Києва продовжив запобіжний захід В’ячеславу Богуслаєву.

1 квітня Зеленський підписав укази про санкції проти понад 200 юридичних осіб і понад ніж 270 – фізичних. До цього списку очікувано потрапив і Богуслаєв.

Богуслаєва можуть обміняти?

За словами секретаря РНБО Олексія Данілова, Богуслаєв своїм проханням включити до списків на обмін підтвердив, що він є російським агентом.

"Прямо в цьому листі підтверджується, що він був російським агентом і що його дуже тягне. Ось і все", — сказав Данілов в ефірі телемарафону 11 травня.

Секретар РНБО не підтвердив, але й не виключив того, що Богуслаєва можуть обміняти на українців, які наразі перебувають у ворожому полоні

"Ми займаємося поверненням наших громадян, для нас життя нашого громадянина є самою високою цінністю. Тому, якщо таке рішення (щодо обміну Богуслаєва — ред.) буде прийматися, воно буде тільки на користь країни", — підкреслив секретар РНБО.

Можливість обміну Богуслаєва не виключив також й голова СБУ Василь Малюк. За його словами, експрезидент "Мотор Січі" має дати всі необхідні покази, а вже потім він "стане якісним обмінним фондом".

Раніше сайт Pro Гроші зазначав, яку таємницю приховував Богуслаєв. Також ми розповідали про те, що в СБУ натякнули, ким насправді був президент "Мотор Січі" Богуслаєв.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі