UA RU

Кінець підприємницької діяльності – як закрити ФОП у 2024 році

Українцям розповіли, за яким алгоритмом вони можуть припинити підприємницьку діяльність

Фото: Pexels

Українці можуть закрити ФОП через ЦНАП або "Дію"

Фото: Pexels

У 2024 році все більше українців приймають рішення припинити підприємницьку діяльність. Цю процедуру можна здійснити завдяки відвідуванню центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) або ж скористатися онлайн-платформою "Дія".

Директор департаменту надання адміністративних послуг КМДА Наталія Шамрай у коментарі РБК-Україна розповіла, як зареєструвати припинення підприємницької діяльності у ЦНАП.

Як українці можуть закрити ФОП у ЦНАП

Одним із найпоширеніших способів закриття ФОП є подання заяви через ЦНАП. Наталія Шамрай пояснила, що для цього потрібно заповнити заяву встановленого зразка (форма 1) та подати її до найближчого центру.

Після того, як запис про припинення діяльності з’явиться в Єдиному державному реєстрі (ЄДР), ФОП офіційно вважається закритим. Подати заяву можна кількома способами:

Як закрити ФОП онлайн

У тому разі, якщо людина не бажає витрачати час на відвідування ЦНАПу, є можливість закрити ФОП онлайн через портал "Дія". Для цього потрібно натиснути лише кілька кнопок. Після чого всі необхідні дані автоматично підтягнуться з Єдиного державного реєстру.

При цьому зазначається, що цією послугою можуть скористатися фізичні особи-підприємці, які мають РНОКПП або використовують паспортні дані замість ідентифікаційного коду.

Процес закриття ФОП через "Дію" виконується за таким алгоритмом:

  1. Авторизуйтесь на порталі.
  2. Оберіть послугу "Автоматичне закриття ФОП".
  3. Перевірте правильність усіх даних.
  4. Підпишіть заяву електронним підписом (ФОП або КЕП фізичної особи).

Після виконання цих дій інформація про закриття ФОП автоматично потрапить до ЄДР та податкової за місцем реєстрації. Статус поданої заяви можна відстежити в розділі "Послуги" – "Замовлені послуги".

Раніше ми повідомляли, за що можуть штрафувати ФОПів у поточному році. Також пропонуємо дізнатися, які податки зобов'язані сплатити підприємці у 2024 році

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі