UA RU

Доведеться платити? Чому деяким ФОПам нараховують борги за несплату ЄП

Підприємці скаржаться на нарахування боргу за єдиний податок, хоча його мають списувати під час воєнного стану

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Чому виникає борг у ФОПів за несплату єдиного податку

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Фізичні особи-підприємці 1 та 2 груп мають пільгу на час дії воєнного стану – можливість не сплачувати єдиний податок. Втім чимало українців скаржаться, що згідно інформації в Електронному кабінеті платника податків борг за несплату ЄП нараховується.

Про це розповів податковий консультант Михайло Смокович.

За словами експерта, останнім часом у професійній практиці він стикається з проблемами ФОПів-єдиноподатників щодо заборгованості за несплату ЄП. На підставі пп.9.1 підрозділу 8 Перехідних положень ПКУ з 1 квітня 2022 року підприємці 1 та 2 груп можуть обрати варіант не вносити обов’язковий платіж до скасування воєнного стану. Тобто це не звільнення від сплати, а вибір, який приймає кожен ФОП.

Але може статися, що в Електронному кабінеті платника податків з’явиться борг, якого бути не повинно. Михайло Смокович радить не хвилюватися та не починати в паніці платити за всі попередні місяці. Адже система згодом налаштує алгоритми так, щоби всі підприємці втратили заборгованість відповідно до даних в декларації за 2022 рік.

Як уточнив фінконсультант, існує цікава, проте незрозуміла закономірність: у людей, які після 1 квітня до 31 грудня 2022 року взагалі не вносили платежі, проблем не виникає. Проте громадянам, які ще в квітні заплатили ЄП за будь-який місяць, борг нарахували. Поки невідомо, коли алгоритми налаштують для списання, але це точно станеться, як у випадку з частиною ФОПів.

Що робити, якщо немає терпіння чекати

Якщо ви не хочете чекати, поки система самостійно виправить збій, можна власноручно виправити дані в Електронному кабінеті. Для цього потрібно надіслати в податкову заяву, але її приймуть тільки після підтвердження вашої декларації за минулий рік. Документ завантажується в особистий кабінет, але лише в PDF-форматі (допоможе конвертування DOC-файлу), та повинен містити підпис і дату.

В Електронному кабінеті платника податків в боковому меню оберіть розділ "Листування з ДПС" і внесіть дані щодо вашої районної податкової. В полі "Тип" натисніть на кнопку "Заява (клопотання)", в полі "Тематика" – на "Єдиний податок". Завантажте PDF-документ через кнопку "Файл" і збережіть форму.

Далі в меню "Вихідні документи" знайдіть створену чернетку та підпишіть її електронним цифровим підписом. Тоді можна заяву відправити, натиснувши на відповідну кнопку у верхньому меню. Зазвичай відповідь з податкової приходить протягом кількох днів, але опрацювання – нешвидка процедура. ФОПам доведеться очікувати від кількох тижнів до місяця, щоб переконатися в дієвості звернення.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що ПриватБанк повідомив про значні зміни для ФОПів. Також ми повідомляли, що деяким українцям потрібно сплачувати податки за підробіток.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі