Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Борги за комуналку під час війни: хто може не платити

Законодавство забороняє стягувати заборгованість за послуги ЖКГ із двох категорій українців

Фото: ЦКС, ДСНС. Колаж: Pro Гроші

Нововведення почали діяти з кінця серпня

Фото: ЦКС, ДСНС. Колаж: Pro Гроші

В Україні набув чинності закон, згідно з яким заборонено стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги у період дії воєнного стану. Проте така заборона стосується не всіх.

Pro Гроші розповідають, хто наразі звільнений від оплати комуналки.

Складне рішення

Ще у березні у Верховній Раді зареєстрували проект закону, який передбачав звільнення від оплати ЖКГ споживачів, чиє житло було повністю або частково зруйноване внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України.

Документ передбачав, що для таких споживачів оплата за комуналку, у тому числі за абонентське обслуговування, розподіл (доставку) природного газу, не нараховується і не сплачується, починаючи з 24 лютого 2022 року.

Однак, цей законопроект зіткнувся з критикою. 30 травня комітет Верховної Ради з питань бюджету в бюджетній експертизі зазначив, що ухвалення такого закону матиме негативні наслідки для бюджету. Ввести документ у дію запропонували не раніше 1 січня 2023 року.

Водночас, експерти стверджували, що з огляду на наявність форс-мажорних обставин доцільно дочекатися припинення дії режиму військового стану, з'ясувати, які саме комунальні послуги були фактично надані і в якому обсязі, і після цього приймати рішення щодо оплати.

Зрештою, закон було ухвалено нардепами 27 липня. Президент Володимир Зеленський підписав документ 15 серпня.

Але це ще не все. У документі було прописано, що він набуде чинності не раніше дня набрання чинності іншим Законом України – "Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності приватних виконавців та примусового виконання судових рішень, рішень інших органів (посадових осіб) у період дії воєнного стану ".

І, нарешті, 22 серпня, підписавши цей документ, президент звільнив від сплати комуналки тих, хто втратив житло під час війни.

Хто тепер може не платити за комуналку

У період дії військового стану заборонено стягувати заборгованість за житлово-комунальні послуги з таких категорій українців:

  • Тих, хто мешкає у територіальних громадах, розташованих у районах проведення військових (бойових) дій.
  • Тих, що перебувають або перебували в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) відповідно до переліку, затвердженого наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Стягувати борги за житлово-комунальні послуги також заборонено за нерухомим майном, яке є місцем постійного проживання фізичної особи та було знищено чи пошкоджено внаслідок військових (бойових) дій.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.