UA RU

Українцям дозволили ігнорувати штрафи за несплату газу — умови

В Україні з'явилися механізми підтвердження обставин, що є підставою для ненарахування санкцій за несвоєчасне проведення розрахунків за природний газ

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям дозволили не сплачувати пеню на деякі борги з комуналки

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні дозволили деяким багатоквартирним житловим будинкам не сплачувати пеню за прострочені рахунки за газ.

Про це йдеться у постанові № 88, яка опублікована на Урядовому порталі.

У цьому документі, зокрема, уряд визначив механізми підтвердження обставин, що є підставою для ненарахування санкцій (штрафів, пені) за несвоєчасне проведення розрахунків за природний газ.

Отже, для цього мають збігтися наступні умови:

Зазначається, що постанова уряду діятиме під час воєнного стану та ще впродовж пів року після того, як його в Україні буде скасовано.

Як повідомити постачальника, щоб вам не нараховували штрафи

Документи та інформацію можна надіслати постачальнику природного газу в електронній формі з накладенням електронного підпису та/або печатки, що базуються на кваліфікованому сертифікаті відкритого ключа.

Що буде з боргами за світло?

Як відомо, багато українців через війну виїхали зі своїх квартир та будинків у більш безпечні місця. Однак хвилюватися за те що, наприклад, після повернення додому доведеться платити за світло, яким не користувалися, не варто.

За словами гендиректора компанії Yasno Сергія Коваленка, споживачі мають оплачувати лише ті послуги, якими точно користувалися. Тож для цього щомісяця потрібно передавати показники лічильника.

Але якщо людина певний час не перебувала вдома і не користувалася електроенергією, але показники лічильника надасть вже після повернення — відбудеться автоматичний перерахунок, і ніяких додаткових оплат за світло здійснювати не доведеться.

Раніше ми розповідали, кому з українців можуть списати заборгованість за комунальні послуги. Також ми писали, чому в платіжках за газ можуть з'являтися незрозумілі борги.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі