UA RU

Тариф на електроенергію підвищили: хто платитиме більше за світло з 1 жовтня

Новий коефіцієнт діятиме три місяця, до кінця 2024 року, але не торкнеться побутових споживачів

Фото: Pexels

В Україні підняли тариф на електроенергію

Фото: Pexels

Національна комісія, яка здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКР), 24 вересня ухвалила рішення підвищити коефіцієнт, який використовується для розрахунку тарифу на електроенергію. Щоправда, це стосується споживачів, які отримують ресурс від постачальника "останньої надії".

Деталі розповіло видання "Інтерфакс-Україна".

Кому підвищили тариф на світло


Постачальником "останньої надії" у 2024 році є державне підприємство зовнішньоекономічної діяльності "Укрінтеренерго". Так називають компанії, які за певних обставин не мають права відмовити в укладенні договору зі споживачем на обмежений проміжок часу.

НКРЕКР на три наступні місяці – з 1 жовтня до 31 грудня 2024 року – встановила новий коефіцієнт розрахунку тарифу: замість 1,25 будуть використовувати 1,5. Цей показник застосовують до середньозваженої ціни ресурсу на ринку "на добу вперед", причому вартість електроенергії за такого формату змінюється регулярно.

Українці повинні розуміти, що звичайних побутових споживачів оновлення не торкнеться, вони надалі сплачуватимуть 4,32 грн/кВт*год. Натомість тариф збільшиться для підприємств, які залишилися без постійного постачальника і звернулися за послугами Укрінтеренерго.

Причинами зміни коефіцієнта Нацкомісія назвала несприятливі наслідки російських обстрілів об’єктів енергетичної інфраструктури. Плюс постачальник "останньої надії" закуповує ресурс виключно на балансуючому ринку, де струм коштує дорожче. Тож стало необхідністю підняти тариф, аби збалансувати ситуацію.

Тариф для населення


Нагадаємо, вартість електроенергії для населення не зміниться до 1 травня 2025 року, згідно з постановою Кабінету Міністрів. Станом на 2024 рік українці сплачують 4,32 грн/кВт*год, хоча для певних категорій громадян тариф інший під час опалювального сезону. Вказана сума дійсна для:

Водночас домогосподарства з електроопаленням будуть сплачувати 2,64 грн/кВт*год з 1 жовтня 2024 року до 30 квітня 2025-го, якщо обсяг споживання не перевищуватиме 2 000 кВт*год за місяць. Жодних змін не передбачили для двозонних лічильників. У нічний час тариф так само зменшується вдвічі (з 23:00 до 7:00) і становить 2,16 грн/кВт*год.

Міністр енергетики Герман Галущенко неодноразово говорив, що обґрунтована ціна електроенергії, зважаючи на всі витрати, дорівнює 7,5 грн/кВт*год. Але для населення такий тариф буде надмірним, тому довелося підвищити попередню вартість (2,64 грн/кВт*год) всього на 2 грн.

Раніше сайт Pro Гроші писав, коли в Києві стартує опалювальний сезон 2024. Також ми повідомляли про безпека в опалювальний сезон і розповідали, що потрібно зробити власникам газових приладів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі