UA RU

Опалювальний сезон у 2024 році: коли чекати тепла в українських оселях

Розповідаємо, коли стартує опалювальний сезон у 2024 році та які фактори можуть вплинути на початок подачі тепла

Фото: Pixabay

Старт опалювального сезону 2024

Фото: Pixabay

Щорічно з настанням осені українців хвилює питання, коли ж розпочнеться опалювальний сезон. Адже підготовка до холодів вимагає часу для планування та підготовки. Рішення про запуск тепла приймається на місцевому рівні, проте існує низка факторів, які можуть вплинути на його строки.

Про те, коли розпочнеться опалювальний сезон цього року, розповідають Pro Гроші.

Зазвичай опалювальний період в Україні стартує в середині жовтня, приблизно 15-16 числа. Однак на це впливають кілька чинників, серед яких головну роль відіграє погода.

Чи може опалювальний сезон розпочатись пізніше

Місцеві органи влади ухвалюють рішення про запуск опалення тоді, коли середньодобова температура тримається на рівні +8 градусів і нижче протягом щонайменше трьох діб.

Через те, що рішення приймається на місцевому рівні, дати старту опалювального сезону можуть відрізнятися в різних регіонах країни. Важливо зазначити, що на початок подачі тепла також можуть впливати незаплановані ремонти системи та готовність комунальних служб. Варто пам’ятати, що першочергово опалення подається в:

Після цього тепло починає надходити й у житлові будинки.

Опалювальний період зазвичай триває близько шести місяців. Якщо протягом трьох днів температура підійматися вище +8 градусів, то сезон завершується.

Раніше прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що до кінця цієї зими уряд не планує підвищувати тарифи для населення. Таким чином, пільговий тариф на електроенергію для побутових споживачів залишатиметься на рівні 2,64 грн за кВт-год.

Через воєнний стан в Україні продовжує діяти заборона на підвищення тарифів на газ, гаряче водопостачання та опалення. Однак це не поширюється на тарифи на електроенергію та холодну воду. Відомо, що з 1 червня уряд вже збільшив тарифи на електроенергію для населення на 70%, з 1,68 грн/кВт-год до 2,64 грн/кВт-год.

Раніше ми писали, що обов'язково потрібно зробити споживачам газу перед стартом опалювального сезону, а також коли планують дати тепло в домівки киян у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі