UA RU

На платіжках за світло можна буде суттєво зекономити? Що відомо про новий спосіб

Розповідаємо, що нещодавно вигадали фахівці, щоб зменшити рахунки споживачів за електроенергію

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Розроблена нова фарба, на якій можна зекономити

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Невдовзі може з'явитися новий спосіб економити на платіжках на електроенергію. У Стенфордському університеті розробили спеціальну фарбу, яка допоможе використовувати менше електроенергії та скоротити викиди вуглекислого газу.

Про це пише ScienceAlert.

Ця фарба буде доступною у різних кольорах. Її особливість в тому, що вона здатна відбивати до 80% середнього інфрачервоного світла від Сонця. Цей показник вдесятеро більший, ніж у звичайних кольорових фарб.

Як працює нова фарба

Справа в тому, що світло середнього інфрачервоного діапазону зазвичай поглинається у вигляді тепла поверхнями будівель. При використанні на зовнішній стороні будівлі фарба не пропускає тепло, і її можна використовувати всередині, щоб зберегти тепло.

Розробники фарби переконують, що їхній продукт здатний забезпечити "цілорічне енергозберігаюче рішення". До того ж таку фарбу можна використати при різних кліматичних умовах.

Фарбу потрібно буде наносити двома шарами:

Як це дозволить зекономити

Розробники провели випробування, під час яких фарба показала свої властивості. У штучно теплих умовах вона зменшила кількість енергії, яка необхідна для охолодження закритого простору, майже на 21%. У штучно холодних умовах за допомогою фарби зменшити енергію, необхідну для обігріву простору, вдалося на 36%.

Таким чином дослідники вважають, що за допомогою такої фарби існує реальна можливість заощадити 7,4% енергії, необхідної для обігріву, вентиляції чи охолодження житлового будинку середньої поверховості.

Наразі розробники працюють над тим, щоб удосконалити технологію. У майбутньому фарбу хочуть комерціалізувати.

Як українцям заощаджувати на електроенергії

На фоні суттєвого подорожчання електроенергії, у споживачів є кілька простих способів зекономити:

Ще один спосіб зекономити – почати користуватися двозонним (нічним) тарифом. Він передбачає, що в період з 23:00 до 07:00 нараховується вдвічі менше, ніж за звичайним тарифом.

Раніше ми писали про те, що отримати LED-лампи тепер можуть ще більше українців. Також ми розповідали, чи можна українцям не зберігати квитанції про cплату комуналки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі