UA RU

Для українців зовсім скоро подорожчає комуналка – за що платитимемо більше вже влітку

Тарифи на електроенергію переглянуть у будь-якому випадку, адже це єдиний варіант, щоб збільшити оклади енергетикам і фінансувати відновлювальні роботи на критичних об'єктах

Фото: УНІАН, ДТЕК. Колаж: Pro Гроші

Тарифи на свтло для українців можуть змінитися вже влітку цього року

Фото: УНІАН, ДТЕК. Колаж: Pro Гроші

Нові тарифи на електроенергію, ймовірно, озвучать українцям з 1 червня або з 1 липня 2023 року. Але подорожчання навряд чи буде значним.

Про це розповів в етері телеканалу 1+1 експерт з енергетики Геннадій Рябцев.

Він пояснив, що енергетика отримала значні пошкодження під час російських атак на критичну інфраструктуру. На ремонт об'єктів потрібні кошти, але в умовах війни енергокомпанії працюють зі збитками, оскільки ні в них, ні у держави немає інших джерел, які б дозволили відновити енергосистему.

Тому перегляд тарифів — чи не єдиний варіант збільшити оклади енергетикам та іншим працівникам критичної інфраструктури, а також фінансувати проведення аварійних та відновлювальних робіт в умовах воєнного часу.

"Підвищувати ціни до 5-10 грн за кВт/год — це непідйомне зростання для більшості домогосподарств. Тому зараз пропонується кілька варіантів зростання вартості енергоносіїв, зокрема підвищення цін з 1,44- 1,68 грн за кВт/год до 2,4-2,8 грн за кВт/год", — сказав він.

За словами експерта, уряд розглядає й інші варіанти, зважаючи на те, що більшість українців відчувають фінансові проблеми, через які їм важко у повному обсязі та регулярно сплачувати за комуналку. Ще, ймовірно, уряд погодиться на коригування тарифів для населених пунктів, які розташовані близько до лінії фронту.

"Рішення буде достатньо зваженим. Тому я не можу дати будь-яких гарантій того, що підвищення цін буде з 1 червня. Можливо, воно буде відстрочено", — підкреслив Геннадій Рябцев.

Тарифи на комуналку: що подорожчає у червні

Очікується, що у перший місяць літа українцям підвищать тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення. За інформацією НКРЕКП, поточний тариф не відповідає сьогоднішнім реаліям, оскільки він нижчий від економічно обґрунтованого майже на 30%.

Тож водоканалам запропонували встановити такі тарифи:

Раніше сайт Pro Гроші розповідав про прогноз НБУ щодо подорожчання комуналки під час війни. Також ми писали, чому з деяких громадян не будуть стягувати борги за комунальні послуги.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі