UA RU

Безпека в опалювальний сезон: що потрібно зробити власникам газових приладів

Розповідаємо, що обов'язково потрібно зробити споживачам газу перед стартом опалювального сезону

Фото: Pixabay

Технічна підготовка до зими

Фото: Pixabay

З приходом холодної пори року кожен господар замислюється над тим, як забезпечити у своєму домі тепло та комфорт. Однак перед тим, як вмикати опалювальні прилади, важливо подбати про власну безпеку.

Про те, яку процедуру потрібно пройти українцям, у яких в будинках встановлені газові котли та колонки, нагадали в Черкаській філії "Газмережі".

Наближається початок опалювального сезону, тому варто вже зараз потурбуватися про перевірку стану димових та вентиляційних каналів (ДВК) у вашій оселі. Перевірку, обслуговування та ремонт цих каналів здійснюють спеціалізовані організації (пічники), які мають:

"Не використовуйте газові колонки та опалювальні котли за відсутності тяги в димоході, а також під час різкої зміни кліматичних умов, наприклад, сильного поривчастого вітру, туману, дощу, снігу", – йдеться у повідомленні.

Підготовка до опалювального сезону – це не лише питання комфорту, а й безпеки всієї родини. Регулярна перевірка та обслуговування димових і вентиляційних каналів допоможе уникнути небезпечних наслідків.

Будьте відповідальними та звертайтеся до фахівців, щоб зберегти тепло і безпеку у своїй оселі. У разі появи запаху газу, негайно зателефонуйте до аварійної служби за номером 104.

Як газові перевірки вплинуть на платіжки українців

У будинках, що підключені до газопостачання, планують проводити технічні огляди внутрішніх газових мереж і обладнання. Раніше такі перевірки не проводили тривалий час, але зараз вирішено їх відновити.

Протягом цього місяця мешканці будинків, де було проведено техогляди, отримають одноразові рахунки за надані послуги, які потрібно буде сплатити. Оплата здійснюється раз на 3 або 5 років:

  1. Якщо вашій газовій мережі понад 25 років, технічне обслуговування проводитимуть кожні 3 роки.
  2. Якщо ж мережам менше ніж 25 років, перевірки здійснюватимуть раз на 5 років.

У разі, якщо споживач не укладе договір із ліцензованою компанією, яка займається техобслуговуванням, він автоматично стане клієнтом "Газмереж" і буде зобов'язаний оплачувати послуги. Вартість варіюватиметься залежно від обраної компанії та кількості квартир у будинку – від 50 до 5 000 гривень на рік.

Окрім того, якщо виявлять несанкціоноване втручання в роботу лічильника, споживачу доведеться додатково оплатити штраф.

Раніше ми писали, чому українцям приписують зайві кубометри в платіжках за газ, а також коли цьогоріч стартує опалювальний сезон в столиці України.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі