Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Польські перевізники приєднаються до фермерів: коли і де відновлять протести

Вимоги поляків не змінилися, перевізники впевнені, що українці витісняють їх з власного ринку

Фото: ДПСУ/Facebook. Колаж: Pro Гроші

Польські перевізники готуються розпочати нові протести на кордоні

Фото: ДПСУ/Facebook. Колаж: Pro Гроші

На українсько-польському кордоні знову виникли ризики блокування з боку перевізників. Водії тимчасово призупинили протести наприкінці січня 2024 року, але вже з 1 березня планують відновити акції.

Про це розповіло видання RFM24, посилаючись на власні джерела серед організаторів мітингів.

Перевізники скаржаться, нібито українці витісняють їх з ринку. Плюс вони вимагають зобов’язати водіїв мати спеціальні дозвільні документи. Попередньо, протести почнуть цієї п’ятниці, а складна ситуація може чатувати на переходах в Гребенному, Дорогуську та Корчовій.

Локації, де польські перевізники планують розпочати протести 1 березня
Локації, де польські перевізники планують розпочати протести 1 березня
Фото: Google Maps

Акції будуть проводити перевізники з Люблінщини та Підкарпаття, не виключено, що блокування торкнеться пункту пропуску "Медика-Шегині". Нагадаємо, мітинги розпочалися ще в листопаді минулого року, а призупинилися наприкінці січня.

Втім на українсько-польському кордоні недовго було тихо, бо вже з лютого проблеми викликали фермери, які протестують проти експорту продукції. Наразі ситуація викликає тільки запитання, враховуючи, що аграрії не планують завершувати свої акції.

Провокації фермерів посилюються

Раніше ми розповідали, що поляки не просто блокують дороги та зупиняють транспортні засоби. Вони влаштовують провокації, висипаючи на землю українську агропродукцію, яку транспортують вантажівками. Перша диверсія сталася 11 лютого, тоді неподалік пункту пропуску "Дорогуськ" стайкарі відкрили зерновози і розсипали зерно на асфальт.

Згодом інцидент повторився, але вже з ріпаком. 23 лютого польські протестувальники пошкодили продукцію, яку перевозили в Німеччину, на залізничному пункті пропуску. Того ж дня українців намагалися налякати сиренами.

А 25 лютого фермери розкрили аж вісім вагонів із кукурудзою, яка прямувала транзитом до порту Гданська, щоб відправитися в інші країни. За словами міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубракова, втрати зерна становили 160 тонн.

Але на агропродукції фермери не зупинилися. Щоб перекрити рух українським далекобійникам, вони розсипали по трасі шурупи і цвяхи. Про це свідчить відео, опубліковане телеканалом "Конкурент TV" в YouTube. Швидше за все, стайкарі хотіли заблокувати транспорт, пробивши колеса. Для усунення гострих предметів довелося викликати представників комунальної служби Польщі.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Польща ввела особливий режим на кордоні з Україною. Також ми повідомляли, що ситуація на кордоні загострюється та розповідали, чому поляки зупиняють автобуси з українцями.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.