UA RU

Авто без страховки: кому з українців дозволено керування без поліса

Розповідаємо, кому в Україні дозволено керувати автомобілем без страховки та що робити у випадку ДТП за участю водія, який має таку пільгу

Фото: Pexels

Пільги для водіїв

Фото: Pexels

Не всім водіям на території України обов’язково укладати договір страхування цивільноправової відповідальності. Деякі категорії осіб мають право керувати транспортним засобом без оформлення страховки, проте для цього існують певні умови.

Про те, хто саме має такі пільги та яких вимог їм необхідно дотримуватися, повідомили у Telegram-каналі "Ти ж Юрист"

Згідно зі статтею 13 Закону України "Про ОСЦПВ власників ТЗ", наступні категорії громадян звільняються від обов'язку укладати договір обов'язкового страхування цивільноправової відповідальності на території України:

  1. Особи з інвалідністю I групи, які самостійно керують своїм авто;
  2. Водії, які керують транспортними засобами, що належать особі з інвалідністю I групи, у її присутності;
  3. Учасники бойових дій, постраждалі учасники Революції Гідності та люди з інвалідністю внаслідок війни, які керують своїми транспортними засобами.

Однак ці люди повинні бути законними власниками або користувачами транспортних засобів:

У разі ДТП, винуватцями якого є особи, звільнені від обов'язкового страхування, компенсацію шкоди здійснює МТСБУ.

Що робити в разі ДТП з людиною без страхового поліса

Якщо відбулось ДТП за участю водія, звільненого від ОСЦПВ на території України, необхідно:

  1. Негайно сповістити Національну поліцію про ДТП.
  2. Вжити заходів для запобігання або зменшення подальших збитків.
  3. Обмінятися контактними даними, адресами, назвою та місцем розташування страхових компаній і надати інформацію про страхові поліси.
  4. Протягом трьох робочих днів з моменту аварії письмово повідомити МТСБУ про ДТП та надати інформацію про місцеперебування свого транспортного засобу та/або пошкодженого майна, контактні дані та адресу. У випадку неможливості виконати цей обов'язок, необхідно підтвердити це документально.

Пільг на звільнення від обов’язкового страхування — це важлива перевага для окремих категорій українців. Однак, навіть при наявності таких прав, необхідно відповідально ставитися до керування транспортом та дотримуватися вимог законодавства.

Раніше ми писали, як отримати посвідчення водія для категорій С та С1, а також якими видами транспорту люди з інвалідністю користуються на пільгових умовах.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі