Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як отримати посвідчення водія для вантажівки: процес відкриття категорій С та С1

Розповідаємо, як пройти всі етапи для отримання водійських прав категорії С та С1 і що потрібно для успішної здачі іспитів

Фото: Pexels

Керування вантажівками

Фото: Pexels

Водійські права — це офіційний документ, що підтверджує право особи керувати певними типами транспортних засобів. Вони видаються органами, відповідальними за реєстрацію, контроль за водіями та транспортними засобами.

Про те, як отримати права категорії С і С1 у 2024 році, пояснили фахівці Telegram-каналу "Ти ж Юрист".

Громадяни віком від 18 років мають право керувати вантажівками. Для цього потрібно отримати посвідчення водія категорії С (для вантажівок масою від 7,5 тонн) або категорії С1 (для вантажівок вагою від 3,5 до 7,5 тонн). Щоб отримати право на кермування цими категоріями транспорту потрібно:

  1. Теоретична підготовка: спершу потрібно самостійно підготуватися до теоретичного іспиту або пройти навчання в автошколі. Потім необхідно скласти іспит у сервісному центрі МВС.
  2. Практичне навчання: після цього слід пройти практичне навчання в автошколі та скласти практичний іспит.
  3. Перевірка знань: теоретичні знання з ПДР та навички керування перевіряються на вищій категорії – С. Якщо кандидат планує відкрити відразу три категорії – В, С і С1, іспити складаються за категоріями В і С.

Якщо у вас вже є три роки стажу водіння з категорією В, теоретичні іспити не потрібно складати. Це полегшення доступне на період воєнного стану відповідно до постанови Кабміну №360. В такому випадку, вам слід пройти практичну перепідготовку в автошколі та скласти практичний іспит у сервісному центрі МВС.

Які документи потрібно надати для проходження іспитів

Для здачі іспитів у сервісному центрі МВС потрібно підготувати наступні документи:

  1. Реєстраційний номер облікової картки платника податків.
  2. Медична довідка, що підтверджує можливість керування транспортним засобом обраної категорії.
  3. Паспорт громадянина України з відміткою про місце реєстрації або ID-картка (разом з довідкою або витягом про місце проживання) чи довідка ВПО.

Нагадуємо, що вартість теоретичного іспиту в сервісному центрі МВС складає 250 грн, а практичного – 420 грн.

Раніше ми писали, якими залізничними рейсами можуть скористатися українці, щоб дістатися до сусідніх європейських держав, а також як повернути квиток на поїзд УЗ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.