UA RU

Придбати квартиру стане важче – що призведе до зростання цін в Україні

Девелопер спрогнозував, як зміниться вартість нерухомості в Україні, а також коли відбудеться найбільше зростання цін

Фото: Pexels

В Україні відбуватиметься зростання цін на житло

Фото: Pexels

На тлі зростання інфляції до 7,5% у серпні 2024 року, ринок нерухомості в Україні готується до чергового витка цінового зростання. До кінця року вартість житла може зросли на 7-10%, а найбільше підвищення очікується восени та взимку 2024-2025 років.

Такий прогноз зробив девелопер Олег Приходько.

Що впливатиме на вартість нерухомості

За словами фахівця, однією з основних причин цього є здорожчання будівельних матеріалів та збільшення витрат на будівництво нових об'єктів. Девелопер пояснив, що на первинному ринку нерухомості ціни зростатимуть саме через підвищення вартості будівництва.

Водночас на вторинному ринку можливе короткочасне зростання попиту, особливо на квартири, які готові до заселення. Оскільки покупці прагнутимуть закріпити ціни до подальшого подорожчання.

"Водночас ризик підвищення вартості кредитів через інфляцію може вплинути на зниження активності серед тих, хто планував придбання житла за іпотекою", – зазначив Олег Приходько.

Приходько вважає, що до кінця 2024 року ціни на нерухомість будуть збільшуватись на рівні зростання інфляції, що передбачає підвищення в межах 7-10%.

Та окрім економічних факторів, на ринок впливає і повномасштабна війна. Інвестори стають обережнішими у вкладеннях у нові проєкти, особливо в регіонах, які перебувають під загрозою бойових дій.

Це може призвести до уповільнення темпів введення нових об'єктів в експлуатацію, що підтримає високі ціни на вже існуючі житлові комплекси. Оскільки покупці ж віддають перевагу безпечнішим районам. Саме тому в різних регіонах України спостерігається нерівномірне зростання цін.

Загалом, за словами Приходька, основними факторами, що впливатимуть на ринок нерухомості восени та взимку 2024-2025 років, залишаються економічна невизначеність, зростання вартості життя та ризики, пов'язані з бойовими діями.

Раніше ми повідомляли, скільки доведеться заплатити за найдорожчу квартиру у Львові. Також пропонуємо дізнатися, що відбуватиметься на ринку нерухомості восени, та чи варто українцям поспішати з купівлею житла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі