UA RU

Українцям перерахують зарплати вже в жовтні: хто буде заробляти більше

Водночас, на масову індексацію зарплат по кілька разів на рік розраховувати не варто

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні очікується підвищення зарплат

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Вже з 1 жовтня в Україні збільшать розмір мінімальної заробітної плати. Перерахунок зарплат торкнеться частини українців. Однак не варто розраховувати на суттєве підвищення рівня оплати праці цієї осені.

Сайт Pro Гроші пояснює, що буде із зарплатами українців у жовтні.

Що змінить підвищення "мінімалки"

Згідно з рішенням Кабміну, розмір мінімальної зарплати з 1 жовтня зросте на 200 грн і після підвищення становитиме 6700 грн. Це означає, що українці, які працюють на повну ставку, офіційно не отримуватимуть менше, ніж 6700 грн.

Крім того, перерахунок вплине на середній розмір зарплат по всій країні.

Згідно зі статистикою, з початку повномасштабного вторгнення Росії, в Україні вдвічі зросла кількість людей, які отримують менше "мінімалки". Якщо минулого року таку зарплату отримували 11,5% платників, то у червні 2022-го – вже 24,1%. Роботодавці намагаються заощадити на своїх співробітниках, щоби платити менше податків.

Крім того, слід зазначити, що Держбюджет України на 2023 рік не передбачає підвищення мінімалки. Тобто мінімальну зарплату на рівні 6700 грн українці отримуватимуть щонайменше до 2024 року.

Кому можуть підвищити зарплати восени

Як пише OBOZREVATEL, українцям не варто розраховувати на підвищення оплати праці найближчим часом.

Експерти зазначають, що все залежить від ситуації на фронтах. Якщо буде ескалація, чергова спроба окупації Київської області та інших великих міст, роботодавці обмежать усі інвестиції та заморозять процес працевлаштування нових працівників.

Водночас прогнозують, що восени збільшиться кількість вакансій у сферах маркетингу та реклами.

Ще одна з останніх тенденцій – підвищення зарплат до рівня січня 2022 року співробітникам компаній, на яких побудовано бізнес-процеси.

Однак на масову індексацію зарплат по кілька разів на рік розраховувати точно не варто. На це бізнес зараз просто не має коштів.

Раніше повідомляли, що вчителів можуть позбавити частини зарплати. Також ми розповідали, що в Україні стало більше людей, які фінансово постраждали через війну.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі