UA RU

Українці можуть отримати 100% компенсації – за що повертають гроші

Розповідаємо, що треба знати фермерам про повернення державою витрат на гуманітарне розмінування землі

Фото: НБУ/Flickr

Отримання виплат у разі поранення

Фото: НБУ/Flickr

Українські аграрії в умовах повномасштабної війни вимушені стикатися з несприятливими наслідками. Зокрема забрудненням землі вибухонебезпечними предметами. Для розчищення територій необхідно замовляти послуги гуманітарного розмінування. Але держава компенсує фермерам витрати, аби швидше повернути землі в користування.

Про умови участі у програмі розповіли на Урядовому порталі.

Скільки компенсують українцям


На покриття витрат у державному бюджеті передбачили 3 млрд гривень. Ці кошти виділили для повернення аграріям, які хочуть скористатися послугами виконавців і розчистити території від вибухонебезпечних предметів. Раніше учасникам програми компенсували 80% вартості робіт, а залишок оплачували замовники.

Але Кабінет Міністрів збільшив розмір відшкодування для агровиробників, які планують розміновувати землі сільськогосподарського призначення. Тепер сума становить 100%, тобто українцям не потрібно платити власні гроші за роботу. Щоправда, у разі звернення за компенсацією вже після здійснення розчищення людям повернуть 80% витрат.

"Я розумію, що працюючи в умовах обстрілів, ускладненої логістики, важко знайти додаткові кошти, щоб повернути до використання ще кілька сотень гектарів землі, яка зараз простоює замінованою. Тому оплату таких послуг бере на себе держава", – уточнила міністерка економіки Юлія Свириденко.

Умови участі у програмі


Аби реєстрація пройшла успішно, потрібно виконати такі умови:

Завершивши реєстрацію в Державному аграрному реєстрі, необхідно подати заявку на розмінування території. Після перевірки звернення оголосять аукціон на Prozorro для вибору компанії-оператора.

Центр протимінної діяльності перерахує 100% вартості робіт на спеціальний рахунок, відкритий фермером, резервуючи суму. Тільки після виконання замовлення та підтвердження факту повноцінного розмінування оператор отримає оплату.

Щоб держава відшкодувала кошти за вже очищенні ділянки (з 24 лютого 2022 року до 15 квітня 2024-го), треба написати електронного листа на пошту Центру. Варто заздалегідь зібрати всі документи, які підтверджують проведення робіт і оплату послуг.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що ветерани війни можуть отримати житло або компенсацію. Також ми повідомляли, як повернути неякісний товар та отримати компенсацію.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі