UA RU

Небезпечний ТіkТоk: як шахраї обманюють українців

Насправді дана соцмережа захищена від взломів, але є декілька правил, яких варто дотримуватися

Колаж: Pro Гроші

У TikTok повно підроблених акаунтів

Колаж: Pro Гроші

Останні роки TikTok набирає популярності в Україні і вже майже у всіх є акаунт у даній соцмережі. Однак варто памʼятати, що шахраї також продовжують працювати і шукати нові способи незаконного заробітку. Щоб не стати жертвою, варто пам'ятати базові заходи безпеки.

Pro Гроші розповідає, на що потрібно звернути увагу, щоб не стати жертвою обману.

Пропонують швидко розбагатіти

Шахраї постійно люблять обіцяти великі гроші, які ви отримаєте просто так і майже одразу. Зокрема, в соціальних мережах досить часто з'являються відео з рекламою. На перший погляд здається, що це реклама вигідних інвестиційних проектів, однак насправді все це звичайні фінансові пірамідами.

Не варто одразу вірити всьому, що ви бачите в TikTok. Варто перевіряти інформацію, а також організації, які обіцяють великий прибуток від маленьких вкладень.

Фішингові повідомлення

Фішинговими посиланнями здебільшого відправляються випадковим чином. Вони містять привабливі пропозиції. Все це для того, аби заманити вас перейти за посиланням. Доволі часто в таких повідомленнях вам пропонують отримати значок верифікації або збільшити дописників.

Якщо ж ви все таки перейшли за посиланням, то потрапите на сайт, де треба ввести свої дані для входу в обліковий запис. Якщо в акаунті не увімкнена двофакторна аутентифікація, то хакери зможуть управляти ним та навіть заблокувати справжнього власника.

Акаунти ботів

Також у TikTok повно підроблених акаунтів, які маскуються під реальних людей і поширюють неправдиву інформацію. У вас можуть намагатися виманити конфіденційну інформацію або навіть змусити перейти за посиланнями на небезпечні сайти, а після цього просять встановити небезпечні додатки на ваш смартфон.

Шахрайські програми

Також є схема, коли шахраї рекламують у відео сайти і магазини додатків, де можна безкоштовно завантажити платні версії програм. Однак памʼятайте, якщо ви перейдете на такі веб-сайти, то у вас можуть викрасти інформацію користувача, а також ви встановите шкідливі програми. Саме тому необхідно завантажувати додатки тільки з магазинів додатків Google Play і App Store або офіційних сайтів розробників програмного забезпечення.

Підроблені акаунти знаменитостей

Шахраї доволі часто підробляють акаунти знаменитих людей та видають їх за справжні. Все для того, щоб отримати якомога більше дописників і обманювати людей в TikTok. Аби не стати жертвою таких зловмисників, то треба стежити тільки за верифікованими обліковими записами знаменитостей.

Як не стати жертвою шахраїв у TikTok

Насправді TikTok є досить захищеним від взломів. Однак є декілька правил, які треба помʼятати, щоб не стати жертвою плечового серфінгу.

Використовуйте двофакторну аутентифікацію. Про всяк випадок, оберіть хоча б два способи перевірки. Це точно допоможе захистити акаунт.

Не діліться особистою інформацією. Служба підтримки відомих платформ ніколи не зв’язуватиметься з вами для того, щоб ви надали пароль, одноразовий пароль або будь-яку іншу інформацію. Якщо ви отримали лист, де вказано про необхідність поділитися особистою інформацією, то ймовірно, його надіслали зловмисники.

Повідомляйте про шахраїв. Якщо ви побачили в соціальних мережах публікації шахраїв, то скористайтеся кнопкою "Поскаржитися". Таким чином ви допоможете іншим людям не стати жертвами.

Раніше ми розповідали, як уберегтися від шахраїв під час купівлі квартири та що загрожує кожному власнику нерухомості за нелегальну здачу квартири.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі