UA RU

НБУ ввів у обіг нову монету: кому присвячена та як виглядає

Банк продовжує серію монет "Видатні особистості України"

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

НБУ випустив нову монету номіналом 2 грн

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Національний банк України продовжує випускати монети для серії "Видатні особистості України". 19 жовтня банк ввів в обіг нову пам’ятну монету "Соломія Крушельницька".

Про це повідомляють на сайті НБУ.

Монета виготовлена з нейзильберу, номінал – 2 гривні. Її тираж – 30 000 штук у сувенірній упаковці. Вартість – 117 грн.

Факти про Соломію Крушельницьку та присвячену їй монету

  1. Монета присвячена видатній українській оперній та камерній співачці Соломії Крушельницькій.

    Співачка зробила приголомшливу кар’єру всього за п’ять років. Соломія дебютувала на сцені Львівського театру у 1893-му. А вже за декілька років стала примадонною Варшавської опери та підкорила сцени Парижа та міланського La Scala.
  2. Вона змогла навіть врятувати кар’єру всесвітньовідомого композитора Джакомо Пуччіні. Прем’єру його вистави "Мадам Баттерфляй" у лютому 1904 року публіка освистала і лише участь у цій виставі Соломії Крушельницької у травні вдихнула в оперу нове життя та зробила її тріумфальною.
  3. Навіть після того, як українська співачка стала зіркою найвеличніших оперних сцен світу, Соломія Крушельницька завжди підкреслювала, що вона українка.

    Вона блискуче виконувала українські народні пісні, популяризувала українську музику. Її пов’язувала творча дружба з Іваном Франком, Василем Стефаником, Ольгою Кобилянською, Миколою Лисенком, Олександром Мишугою.
  4. Соломія була незалежною та самодостатньою жінкою. Вона щодня займалася гімнастикою, надавала перевагу здоровому харчуванню, любила вечірні прогулянки та своє авто, яким завжди керувала сама.

    Співачка була дуже працьовитою, днями музиціювала й вивчала мови. Могла виконувати по п’ять різних партій на тиждень, в її репертуарі було понад 60 оперних партій вісьмома мовами.
  5. Ескізи для монети створила київська художниця Олена Горбатовська. Для неї це дебют як автора дизайну монети.
  6. Це 169-та монета в серії "Видатні особистості України".

Як виглядає дизайн монети

На аверсі монети зображена Соломія Крушельницька в сценічному образі Аїди, а біля неї – стилізовані куліси.

На реверсі – портрет співачки та стилізоване крило метелика, який символізує один із найвідоміших її образів в опері "Мадам Баттерфляй".

Які банкноти поступово будуть знімати з обігу в Україні

Національний банк із 1 січня почне поступово вилучати з обігу паперові банкноти номіналами 5, 10, 20 та 100 гривень зразків 2003 – 2007 років (попереднього покоління).

Замість них в обіг надійдуть оновлені банкноти та обігові монети, а саме:

Раніше сайт Pro Гроші писав про структуру обігу валют в Україні. Також ми розповідали, як відбуватиметься заміна банкнот.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі