UA RU

Деяким українцям можуть збільшити фінансову допомогу на 1 100 грн – що відомо

За умови державної реєстрації рішення в Міністерстві юстиції воно може набути чинності з 1 жовтня 2024 року

Фото: Pexels

Деяким українцям можуть підвищити допомогу з безробіття

Фото: Pexels

Державний центр зайнятості представив постанову "Про мінімальний розмір допомоги по безробіттю", згідно з якою пропонується підвищити виплату на 1 100 грн. Але корегування суми передбачили не для всіх потенційних отримувачів грошової підтримки.

Про це йдеться документі, опублікованому на сайті ФПУ.

Проєкт постанови розмістили для обговорення. Його потрібно зареєструвати в Міністерстві юстиції, щоб рішення набуло чинності з 1 жовтня 2024 року. Тоді оновлений мінімальний розмір допомоги з безробіття для певних категорій отримувачів становитиме 3 600 грн, що більше актуального значення на 1 100 грн.

Виплата призначена не для всіх, її можуть встановити для:

Водночас українці без стажу надалі отримуватимуть мінімально 1 500 грн допомоги з безробіття.

Хто може отримати статус безробітного


За законом "Про зайнятість населення" такий статус надається громадянам України віком від 15 до 70 років, які не здатні забезпечувати себе фінансово через відсутність роботи. Наприклад, йдеться про людей працездатного віку, що не отримують пенсію, але втратили всі види доходів.

Також статус призначають особам з інвалідністю, які не досягли пенсійного віку та мають соціальну допомогу від держави по інвалідності. Або 15-річним підліткам, яких звільнили через перепрофілювання підприємства або за результатом скорочення штату.

Безробітними реєструють одиноких матерів і батьків, які доглядають за дитиною з інвалідність. Водночас у кожній зі вказаних критеріїв обов’язковою умовою є працездатність і готовність знайти нову роботу.

Розмір виплати з безробіття


Мінімально можна отримувати 2 500 грн (станом на 23 вересня). Але у разі наявності страхового стажу понад 7 місяців сума допомоги обчислюється у відсотках від середнього доходу:

Зазвичай тривалість нарахувань становить 90 календарних днів. Якщо більше, то розмір допомоги зменшується пропорційно часу одержання фінансової підтримки від держави. Наприклад, наступні 90 днів українцям виплачують 80% від призначеної суми, а далі (до настання 1 року) – 70%. Після цього розрахунок припиняється взагалі.

Раніше сайт Pro Гроші писав, які виплати належать працівникам у разі звільнення. Також ми повідомляли про виплати на другу дитину у 2024 році та розповідали, яка сума грошової допомоги.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі