UA RU

Зарплата вчителя: скільки платять молодому педагогу без категорії та стажу роботи

Розбиралися, скільки отримують за свою напружену працю молоді вчителі без стажу

Молодим вчителям не підвищили зарплати в 2023 році

У 2023 році через повномасштабну війну з Росією не відбулося очікуваного підвищення зарплат вчителям. Так, зарплата молодого вчителя з 1 вересня 2022 року мала стартувати з 15 тисяч гривень, однак цього не сталося.

Про це йдеться в постанові Кабінету міністрів від 20 грудня 2022 року № 1411.

Сайт Pro Гроші розбирався, яку зарплату отримують вчителі без стажу роботи.

Згідно з даними Міністерства освіти, молодий вчитель без стажу роботи зараз отримує 9 800 гривень (без врахування доплат та винагород). Таким педагогам обіцяли підвищити заробіток на 780 грн, але в 2023 році цього не сталося через повномасштабну війну, оскільки більшість коштів державного бюджету витрачається на захист нашої країни та боротьбу з агресором.

Чи вплинула війна на вашу роботу?

Із чого складається середня зарплата молодого вчителя за даними Міносвіти:

Отже, якщо додати ці всі суми, отримаємо, що середня заробітна плата молодого вчителя без стажу роботи складає 10 574 грн.

Яка зараз зарплата у вчителів

Як розраховують зарплату вчителя

Формула розрахунку зарплати педагога дуже проста: оклад першого розряду множиться на коефіцієнт того розряду, якому відповідає кваліфікаційна категорія.

Наприклад, вчитель другої категорії має 12 розряд із коефіцієнтом 2,12. Відповідно, 2893 × 2,12 ≈ 6133 грн – це базовий посадовий оклад вчителя другої категорії. Ще + 10% відповідно до Постанови КМУ №22 і матимемо 6 746 гривень.

Скільки отримують вчителі згідно з сайтом work.ua

За даними порталу, найбільше грошей отримують викладачі англійської мови, а саме 18 500 гривень. Найменша зарплатня у вчителя трудового навчання – 9 400 гривень.

У якому віці педагоги йдуть на заслужений відпочинок

Згідно з Законом України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", пенсія вчителям призначається за наступних умов:

Якщо працівник раніше не отримував пенсію іншого виду (наприклад, за інвалідністю або вислугою років), він має право на отримання грошової допомоги у розмірі десяти місячних пенсій за умови, що:

Раніше сайт Pro Гроші зазначав, скільки отримує вчитель вищої категорії в Україні. Також ми повідомляли, що в Україні розширили перелік осіб, за яких роботодавці можуть отримати компенсацію.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі