UA RU

За яких умов можуть мобілізувати людину з інвалідністю – пояснення юристки

З'ясувалось, що робити людині з інвалідністю у разі отримання повістки під час дії воєнного стану

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чи заберуть на війну осіб із інвалідністю

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Під час дії воєнного стану не підлягають призову військовозобов'язані, визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров'я на термін до шести місяців (із наступним продовженням ВЛК).

Про це повідомила правниця Вікторія Кравченко на своєму YouTube-каналі.

Хто не підлягає призову

Тобто особи з інвалідністю будь-якої групи – ІІ та ІІІ, – звернула увагу адвокат, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. При цьому, відповідно до норми, термін відтермінування становить до 6 місяців із наступним проходженням ВЛК. Це означає, що відтермінування може бути надане і на тиждень, і на місяць й на півроку, аж до півроку поспіль.

Отже, якщо ви – особа з інвалідністю й отримуєте повістку, вам необхідно з'явитися до місцевого ТЦК і СП та надати документи, що підтверджують ваш стан.

"Особи з інвалідністю під час мобілізації можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою та лише за місцем проживання", – наголосила Кравченко.

Підстави для скасовування відстрочки від мобілізації

У пункті 12 Порядку бронювання військовозобов'язаних, вказано 6 підстав для скасовування бронювання. Загалом, за типом відстрочки, вона може бути анульована у випадках:

Також сайт Pro Гроші вже писав про те, яке покарання загрожує чоловікам, які втекли за кордон. Також ми повідомляли, які наслідки можуть бути за відеофіксацію вручення повісток.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі