UA RU

Виплати людям із I групою інвалідності — на яку пенсію розраховувати

З'ясовували, кому встановлюють I групу інвалідності та який розмір пенсійного забезпечення від держави

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Розмір пенсії особам з інвалідністю I групи становить 100 відсотків пенсії за віком

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

До I групи інвалідності належать особи з найважчим станом здоров’я, які повністю не здатні до самооблуговування, потребують постійного стороннього нагляду, догляду або допомоги. Ці люди абсолютно залежні від інших осіб у виконанні життєво важливих соціально-побутових функцій або які частково здатні до виконання окремих елементів самообслуговування.

Сайт Pro Гроші розбирався, на які виплати від держави мають право люди з I групою інвалідності.

Які підстави для встановлення I групи інвалідності: функціональні порушення в організмі, зумовлені зумовлені захворюванням, травмою або уродженою вадою, що призводять до значного обмеження життєдіяльності особи, неспроможності до самообслуговування і спричиняють до виникнення потреби у постійному сторонньому нагляді, догляді або допомозі.

Критеріями встановлення I групи інвалідності є ступінь втрати здоров'я, що спричиняє обмеження однієї чи декількох категорій життєдіяльності особи у значному III ступені:

Хто належить до підгрупи А і Б

I група інвалідності поділяється на підгрупи А і Б.

До підгрупи А належать особи з виключно високим ступенем втрати здоров'я, який спричиняє до виникнення потреби у постійному сторонньому нагляді, догляді або допомозі інших осіб і фактичну нездатність до самообслуговування.

До підгрупи Б відносяться особи з високим ступенем втрати здоров'я, який спричиняє значну залежність від інших осіб у виконанні життєво важливих соціально-побутових функцій і часткову нездатність до виконання окремих елементів самообслуговування.

Як визначають групу інвалідності

Інвалідність визначається шляхом експертного обстеження в органах медико-соціальної експертизи Міністерства охорони здоров’я України.

Яка б група не була присвоєна інваліду, раз на рік він повинен проходити повторну комісію. Це стосується і дітей-інвалідів, які повинні проходити переогляд щорічно до свого повноліття.

Кому встановлюють групу інвалідності безстроково

Особи, які звертаються для встановлення інвалідності, зумовленої наявністю анатомічних дефектів, інших необоротних порушень функцій органів і систем організму, у тому числі необоротною втратою (ампутацією) верхніх та/або нижніх кінцівок (їх частин), а також особам з інвалідністю, у яких строк переогляду настає після досягнення пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", відповідна група інвалідності встановлюється без зазначення строку повторного огляду (безстроково).

Які захворювання дають право на I групу інвалідності

Перша група інвалідності встановлюється при:

Пенсія для людей з 1 групою інвалідності

Пенсія по інвалідності призначається в разі настання інвалідності, що спричинила повну або часткову втрату працездатності за наявності страхового стажу.

Відповідно до українського законодавства, особи, яким встановлено інвалідність I групи, мають право на пенсію по інвалідності за наявності від 1 до 10 років страхового стажу залежно від віку особи на час, коли її визнано особою з інвалідністю І групи, або ж від часу звернення за призначенням пенсії.

Який розмір пенсії для

Розмір пенсії особам з інвалідністю I групи становить 100 відсотків пенсії за віком, обчисленої відповідно до статей 27 і 28 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". Тобто для визначення розміру пенсії по інвалідності спочатку обчислюється розмір пенсії за віком, на яку особа мала б право після досягнення пенсійного віку.

Українцям, яким призначено пенсію відповідно до Закону 1058, забезпечено мінімальний розмір пенсії, встановлений на рівні прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, що втратили працездатність (на 01 січня 2022 року — 1 934 гривні, з 1 липня 2022 року – 2027 гривень, з 1 грудня 2022 року – 2093 гривні).

Щоб пенсію по інвалідності було призначено з дня встановлення групи інвалідності, заяву про її призначення треба подати до Пенсійного фонду України не пізніше як через три місяці з дня встановлення інвалідності. У разі пропущення цього терміну, пенсія по інвалідності призначається із дня звернення із заявою та відповідним пакетом документів.

У випадку, коли особа з інвалідністю не має достатньої кількості страхового стажу, вона може звернутися до управління праці та соціального захисту населення за місцем проживання із заявою про призначення йому допомоги.

Який розмір допомоги

До державної соціальної допомоги призначається також надбавка на догляд.

Розмір надбавки на догляд призначається в таких розмірах:

Раніше ми розповідали, який розмір пенсії по інвалідності для військових в 2023 році. Також ми писали про виплати військовослужбовцям та їхнім родинам. Більше про соціальні виплати в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі