UA RU

Українських заробітчан кличуть до Польщі: яку роботу пропонують і скільки платитимуть

Розповідаємо, ким можуть працювати українці у сусідній Польщі та скільки готові платити місцеві роботодавці нашим співвітчизникам

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Для українців у Польщі є різноманітна робота з непоганим рівнем оплати

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці, які працюють на сезонних роботах у Польщі, з травня отримуватимуть підвищені на 10% виплати за свою роботу. Це пов'язано з тим, що у сусідній країні зріс рівень мінімальної зарплати.

Як інформує аналітичний центр міжнародної агенції з працевлаштування Gremi Personal, станом на кінець весни розмір мінімалки у Польщі становить 3 410 злотих за місяць, тобто 30 200 гривень. Після сплати податків в українців залишається 23 474 гривні.

Експерти навіть виділи одразу 10 вакансій, у яких українцям обіцяють платити не менше 20 тисяч гривень на місяць, за умови шестиденного робочого тижня:

"Польща підвищує рівень мінімальної зарплати двічі на рік, тому у липні цього року ставки збільшаться.Попри значний потік людей з України, в Польщі кількість вакансій більша, ніж попит на них. Найпопулярнішою залишається робота в готельно-ресторанній сфері та на збиранні врожаю", – розповіли в агенції.

Чи є для українців постійна робота в Польщі

За інформацією Gremi Personal, деякі місцеві компанії дійсно не проти запропонувати українцям постійне місце роботи. Вимоги до кандидата не є якимись особливими. Наприклад, роботодавці не вимагають знати польську мову.

Найбільше вакансій є у сфері харчової промисловості та логістиці. При цьому за найпростішу роботу українцям обіцяють платити не менше 30 тисяч гривень.

Зазначається також, що ще навесні минулого року у Польщі було дуже мало пропозицій роботи для українців, але вже цьогоріч наші громадяни мають з чого обирати.

Що з зарплатами в Україні

З огляду на економічний спад через повномасштабне вторгнення Росії, українці отримують дещо менше, ніж до війни. Однак за рік після початку війни ситуація на ринку праці змінюється на краще і, як прогнозує Нацбанк, у 2023 році середній розмір номінальної заробітної плати зросте на 21,9%, а реальна зарплата, з урахуванням інфляції, збільшиться на 3,7%.

Натомість у 2024 році, за інформацією НБУ, зарплати змінюватимуться таким чином:

Додамо, що станом на зараз розмір середньої заробітної плати в Україні становить 6 700 гривень.

Раніше ми розповідали, чому держслужбовці в Україні масово переходять на іншу роботу. Також ми писали, які зарплати отримують депутати під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі