UA RU

Українців попередили про нові ціни у супермаркетах – що подорожчає найближчим часом

З'ясувалось, які продукти значно подорожчають напередодні Великодня

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Які продукти подорожчають на Великдень

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Найближчим часом в Україні очікується значне подорожчання молочної продукції, м’яса та курячих яєць – ціни "підстрибнуть" перед святкуванням Великодня.

Про це йдеться у програмі Сніданок з 1+1.

Коли святкуватимемо Великдень

Як відомо, у 2023 році Великдень припадає на 9 (у християн західного обряду) й 16 квітня (у християн східного обряду).

Які продукти варто закупити

Експерти радять громадянам дещо заздалегідь запастися продуктами для великоднього столу — м'ясом, яйцями, олією, сметаною, а також ранніми овочами, якими захочеться поласувати.

Водночас економісти прогнозують, що цієї весни популярні продукти для святкового столу не подорожчають на 50 чи 100 відсотків, як було у 2021 та 2022 роках. Причина — бойові дії на території України, які й так "підняли" ціни до максимуму.

"Безперечно, я думаю, що в усіх виробників продовольства буде бажання підняти ціни. Але ніхто сьогодні не платитиме 150 грн за десяток яєць або 200 грн/кг помідорів. Тому що немає таких грошей у людей", — зазначає економіст Олег Пензин.

За його словами, популярні у "великодній сезон" продукти піднімуться в ціні в середньому на 10−15%.

Чи вплинула війна на вашу роботу?

Чому вартість продуктів зростає під час війни

Раніше завідувачка відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Інна Сало розповіла про фактори, пов'язані з війною, через які продукти в Україні дорожчають. Серед них:

Додатково почав сприяти зростанню цін російський енергетичний терор, що триває з 10 жовтня 2022 року.

Що з інфляцією

За інформацією Національного банку, темпи споживчої інфляції в Україні у січні 2023 року сповільнилися до 26% у річному вимірі.

Зазначається, що зниження загальної інфляції розпочалося раніше, ніж очікував НБУ в січні, "зокрема завдяки кращій ситуації в енергетиці та теплій зимі".

Втім, фундаментальний інфляційний тиск, виражений зростанням базового ІСЦ, залишався високим, зокрема через подальше відображення більших витрат бізнесу, у тому числі через дефіцит електроенергії, вважають в НБУ.

Раніше ми повідомляли, як вже подорожчали продукти й до чого далі готуватися українцям. Крім того, сайт Pro Гроші писав про те, як заробляли українці, попри війну у 2022 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі