UA RU

Українці "закрили небо" донатами? Скільки "ловців шахедів" купили для ЗСУ

Спеціальні комплекси вже захищають об'єкти енергетичної інфраструктури від ворожих атак

Фото: Міноборони, скриншот з відео. Колаж: Pro Гроші

В Україну прибули "ловці шахедів"

Фото: Міноборони, скриншот з відео. Колаж: Pro Гроші

Спеціальні системи, що виявляють всі типи літальних засобів, під умовною назвою "ловці шахедів" вже захищають енергетичні об‘єкти від російських дронів.

Про це повідомив голова Мінцифри Михайло Федоров в Telegram.

Такі антидронні системи використовують США для захисту стратегічних об’єктів.

"Наразі закупили 6 систем протидії ворожим безпілотникам. Це найсучасніші оборонні технології... Комплекс радарів і засобів глушіння сигналу допомагає виявляти та блокувати ворожі БпЛА та випускає свої дрони", – пояснив Федоров.

Fortem DroneHunter F700 – автономний дрон з радіолокаційним управлінням та штучним інтелектом. Він може летіти на швидкості понад 100 км/год, перехоплювати та приземляти ворожі безпілотники.

Міністр також опублікував відео, на якому можна побачити навчання операторів на полігоні.

"Всі готові, все готово! Забезпечуємо захист енергетичних обʼєктів країни завдяки вашій допомозі. Дякую кожному", – написав Федоров.

Як відбувався збір коштів

Його організували співзасновник Monobank Олег Гороховський, блогер Ігор Лаченков та UNITED24.

Як повідомив Гороховський у своєму Telegram, до збору долучилися 665 тисяч людей.

"Перший мільйон гривень зібрали за 9 хвилин, 100 мільйонів – за 8 годин. Ніколи не забуду це відчуття неймовірної єдності українців! Загалом збір склав понад 152 мільйони гривень. І от нарешті, "Ловці шахедів" в Україні", – написав співзасновник Monobank.

На фронті з'являться українські дрони

Міністр оборони Олексій Резніков анонсував, що невдовзі українцям представлять перші результати руху Міноборони щодо БпЛА.

Крім того, у міністерстві повідомили, що в Україні формуються перші у світі ударні роти БпЛА. Створення ударних рот ухвалив на Ставці Головнокомандувач ЗС України генерал Валерій Залужний.

"В межах проєкту "Армія дронів", створено Координаційний штаб з ключовими міністерствами й службами для повноцінної реалізації проєкту. Це необхідно, щоб втілити низку ключових реформ та масштабувати виробництво БпЛА аби забезпечити ними Сили оборони України", – повідомили у Міноборони.

Наразі вже відібрали найпрофесійніших військовослужбовців, які очолять ударні роти. Кожна з них отримає дрони та боєприпаси, Starlink та інше необхідне обладнання, щоб долати ворога у гарячих точках.

Раніше ми писали, на що здатні західні танки, які отримає Україна, та яка їхня ціна. Також ми розповідали, як іранські дрони шкодять інфраструктурі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі